Gasztro

Miért dobnád ki a karácsonyfád, ha meg is eheted?

Hétfő óta megy a házak elé kihelyezett ex-karácsonyfák (tehát fenyőfák) begyűjtése, azonban 365 Re-blog egy extravagáns gasztro-alternatívával állt elő: együk meg őket! Elsőre szürreálisan hangzik, de máris más a helyzet, ha ezt belegondolunk, az észak-amerikai indiánoknál anno hétköznapi étel volt a fenyőtű, Európában pedig sok helyütt gyógyteaként fogyasztották. A legtöbb fenyőféle ugyanis ehető, és ha valakinek van egy kis bátorsága, ki is próbálhatja.

HÉTFŐ ÓTA PÖRÖG A FENYŐFA-BEGYŰJTÉS SZEGEDEN

Szegeden hétfőn vette kezdetét a begyűjtés, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. díjmentesen szállítja el 2021. január 11. és február 5. között a fákat. Hogy milyen sors vár a kidobott fenyőfákra az elszállítást követően, arról Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük:

MI VAN, HA INKÁBB MEGTARTJUK ÉS MEGESSZÜK A FÁT?

Julia Georgallis brit kézműves pék és séf karácsony előtt jelentette meg How to eat your Christmas tree, azaz Hogyan edd meg a karácsonyfádat című könyvét, amelyben több mint 30 receptet kínál a vállalkozó kedvűeknek – idézi a 365 Re-blog. Georgallis 2015 óta karácsonyi vacsoraesteket szervezett a téma köré, és szerette volna a fenyős ételkülönlegességek évek alatt kikristályosodott elkészítési módját mindenkivel megosztani.

Nyilván, hogy a karácsonyfa elfogyasztásával még nem mentjük meg a bolygót, ám a szakácskönyvével szerette volna ráirányítani a figyelmet arra, hogy a jelenleginél sokkal több mindent tudnánk újra használni, újrahasznosítani vagy feldolgozni, és ezzel közelebb kerülnénk a fenntartható életmódhoz. A karácsonyfának amúgy meglehetősen nagy a környezetterhelési lábnyoma. Évente több tízmillió fát vágnak ki világszerte pusztán azért, hogy néhány hétig száradjanak egy lakásban, majd a szemétbe kerüljenek.

SAVANYÚSÁGOKHOZ LUCFENYŐ, ÉDESSÉGEKHEZ NORDMANNFENYŐ

Julia Georgallis szerint a lucfenyő íze inkább pikáns, jól illik a savanyúságokhoz, míg a nordmannfenyő narancsosabb zamatú, egy vaníliafagyi tökéletes kiegészítője. A fenyőtűket éles ollóval érdemes levágni a faágról, majd folyó víz alatt tisztára mosni. Utána késsel apróra darabolhatjuk, ha a recept úgy kívánja. A konkrét receptekhez kattints IDE, de vigyázz: kizárólag olyan fenyőt egyél meg, amelyik vegyszermentes, nem volt permetezve, ráadásul a fenyőre nagyon hasonlít a tiszafával nem árt óvatosnak lenni, az utóbbi növény ugyanis mérgező.  

Forrás: 365 Re-blog, Modern Farmer

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb