Közélet

Müller Cecília: Szijjártó Péter feladata lesz az uniós forrásokon túl egyéb vakcinaforrások felkutatása

Szijjártó Péter, külügyminiszter feladata lesz az uniós forrásokon túl egyéb vakcinaforrások felkutatása és beszerzése, számolt be róla Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, ahol Kiss Róbert alezredessel ismertették a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legfrissebb és legfontosabb tudnivalókat.

SZERDA ESTIG 96 101 FŐT OLTOTTAK BE MAGYARORSZÁGON

Müller Cecília kiemelte, hogy a védőoltások beadása folyamatosan zajlik, és a következetes védelmi intézkedéseknek köszönhetően a járványügyi adatok kedvezőbbek mint néhány héttel ezelőtt, a gyógyultak száma majdnem a duplája az aktív betegekéhez képest. Ők 116 266-an vannak. Tájékoztatása alapján szerda estig összesen 96 101 főt oltottak be Magyarországon.

HETENTE ÉRKEZIK AZ ORSZÁGBA ÚJABB VAKCINASZÁLLÍTMÁNY

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása, és arról is beszélt, hogy a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók védőoltásban részesítése is fontos, hiszen egy következő csoport oltásánál számítanak rájuk, amint szélesebb körben tudnak oltóanyagot biztosítani. Hozzátette, hogy jellemzően hetente érkezik az országba újabb vakcinaszállítmány, jelenleg Pfizer és Moderna oltóanyag van Magyarországon. 

SZIJJÁRTÓ PÉTER FELADATA LESZ AZ UNIÓS FORRÁSOKON TÚL EGYÉB VAKCINAFORRÁSOKAT FELKUTATNI ÉS BESZEREZNI

“Én azt kérem, hogy továbbra is oltakozzunk, ahol hiány van, ott pótoljuk az oltóanyagot, de annak mennyiségét nem minden esetben mi szabjuk meg, hanem attól függ, hogy mennyi oltóanyagot szállít az unió” – mondta el Müller Cecília, és hangsúlyozta, hogy a szállítmány bővítésének érdekében csütörtökön jelent meg egy kormánydöntés kormányhatározat formájában, amelynek lényege, hogy a magyar emberek életének és védelmének érdekében az uniós forrásokon túl egyéb forrásokat is keres, és vizsgál a kormány. Hozzátette, hogy ezzel Szijjártó Péter külügyminisztert bízták meg, ami azt jelenti, hogy minden hatékony és biztonságos vakcinaforrást felkutatnak és beszereznek Magyarország számára.

A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSA TOVÁBBRA IS NAGYON FONTOS

Müller Cecília ismertette, hogy az elmúlt 24 órában összesen 1926 új esetet regisztráltak, és 118 beteg meghalt. A legfiatalabb 50, a legidősebb 99 éves volt. Felhívta a figyelmet, hogy járvány továbbra is zajlik, Európában több helyen is megnőtt a fertőzések száma. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a járvány második hullámának a csúcsát már korábban elérte, jelenleg lefele menő szakaszban van, azonban a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.

SZERDÁN 197 SZEMÉLLYEL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK A MASZKVISELÉSI KÖTELEZETTSÉG MEGSZEGÉSE MIATT

Szerdán 197 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, szeptember 21. óta összesen 19 529 ilyen intézkedés történt – közölte Kiss Róbert. A rendőr-alezredes hozzátette, hogy a kijárási tilalom betartását is folyamatosan ellenőrzik, szerdán 336 személlyel szemben intézkedtek, közülük ketten sétáltattak kutyát. 

Fotó: koronavirus.gov.hu

Beszélt arról is, hogy folyamatosan ellenőrzik az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó rendelkezések betartását is, eddig összesen 702 rendőri intézkedés történt. Megjegyezte, hogy az ország határain egyébként zökkenőmentesen lehet ki-és behaladni, azonban várakozási időre kell számítani: Röszkénél előfordulhat, hogy három órát, Tompánál pedig akár két órát is szükséges várakozni a határon átkelőknek.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb