Közélet

Orbán Viktor: nyár végén oldhatják fel a korlátozásokat, teljes SZJA-mentesség a 25 év alattiaknak

A kormány azt szeretné, hogy 2022-től a 25 évnél fiatalabbak teljes SZJA-mentességet kapjanak – jelentette ki Orbán Viktor a péntek reggeli, menetrend szerinti miniszterelnöki interjúban a Kossuth Rádióban. Az ország első embere szerint nyár vége – ősz eleje lehet, amikor a jelen állás szerint annyi embert be tudnak oltani, hogy a korlátozásokat feloldhatják. Ha engedélyezik a kínai vakcinát, mindez sokkal hamarabb, már jóval a nyár előtt bekövetkezhet.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A legfontosabb miniszterelnöki kijelentések, tételesen:

  • Nyár vége – ősz eleje, amikor annyi embert be tudnak oltani, hogy a korlátozásokat feloldhatják.
  • Az Operatív Törzs üléséről érkezve Orbán Viktor elmondta, 105 728 embert oltottak be Magyarországon, az oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi vakcina van.
  • Nem azért nem halad gyorsabban az oltás, mert a magyar egészségügy nem képes gyorsabb haladásra, hanem, mert nincs elég vakcina. A miniszterelnök szerint ez felveti a kérdést, hogy jó döntést hoztak-e az uniós állam- és kormányfők a közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban, mert Nagy-Britannia és Izrael előrébb jár.
  • A miniszterelnök ismertette a napi adatokat: 111 honfitársunk halt meg, 1513 ember fertőződött meg és 4717 gyógyult meg.
  • Mint mondta, most ne Brüsszellel foglalkozzunk, másra kell tartalékolni az energiánkat.
  • A magyar válságkezelés a munkahelyek megtartására összpontosít, beruházások kellenek.
  • A kormány azt szeretné, hogy 2022-től a 25 évnél fiatalabbak teljes szja-mentességet kapjanak. A részletek kidolgozásával a szegedi Novák Katalint bízták meg.
  • A kínai vakcinával kapcsolatban elmondta, ehhez már csak az szükséges, hogy a magyar egészségügyi hatóságok kimondják, hogy biztonságos. Erre szerinte néhány napon belül sor kerülhet. Az Operatív Törzs ülésén elhangzott, hogy nincs kockázata, hogy nagyobb bajt okoz a vakcina, mint a vírus.

JELEN ÁLLÁS SZERINT A NYÁR VÉGÉN OLDHATJÁK FEL A KORLÁTOZÁSOKAT

Mindannyian szabadulnánk ettől a nyomorúságtól, vissza akarjuk kapni az életünket, de ha a brüsszeli beszerzésekkel haladunk, akkor nyár vége, ősz, amikor fel lehet oldani a korlátozásokat. Ha engedélyezik a kínai vakcinát, akkor jóval nyár előtt visszakaphatjuk az életünket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az emberek dolgozni akarnak, ez áll a magyar gazdaság teljesítménye mögött a miniszterelnök szerint. Ha ez nem lenne, akkor nem lennének jó gazdasági eredmények. Egyre jobbak és versenyképesek a magyar vállalkozók is, említette a siker másik okát. Harmadik fontos dolog, hogy kell egy olyan környezet, ahol megéri dolgozni. 

JÖHET A 25 ÉV ALATTIAK SZJA-MENTESSÉGE, A SZEGEDI NOVÁK KATALINT BÍZTÁK MEG A RÉSZLETEK KIDOLGOZÁSÁVAL

Kiemelte, megkezdték a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a másik fontos gazdasági elem a lakásfelújítási program elindítása. Legkésőbb 2022. január elsejétől a 25 év alatti fiataloknak teljes jövedelemadó mentességet adnának a tervek szerint, de ezen még dolgoznak, mondta a miniszterelnök. Szerinte fontos, hogy a nyugdíjasok mellett a fiatalokat is támogassák, hogy önálló lábra tudjanak állni. Ha ez sikerül, akkor az egész válságkezelési rendszer kerek lesz – mondta Orbán Viktor.

Ez körülbelül 130-150 milliárd forintot jelent a költségvetésből – mutatott rá a kormányfő a rádióban. A részletek kidolgozásával Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg a kormány. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb