Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: brutál hideg lesz Jim Carrey szülinapján is

Sapkát és sálat elő, és ne hagyd otthon a télikabátot sem, ha odakint van dolgod: hideg lesz ez a vasárnap, de legalább nem kell esőtől tartanunk. Ma van Jim Carrey és az egyik leghíresebb amerikai gengszter, valamint a villámhárító feltalálójának születésnapja is, és mutatunk egy iszonyatosan jó szegedi találmányt, ami hamar ajtót fog mutatni a koronavírusnak is – legalábbis a tömegközlekedési eszközökön. Kend meg a pirítóst, és kezdd a napod a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Antal, Antónia, Anton, Antos, Aszter, Leonetta, Oros, Rexana, Roxán, Roxána, Rozalinda, Toni, Uros – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 315 éve látta meg a napvilágot Benjamin Franklin író, tudós, a villámhárító feltalálója, a Függetlenségi Nyilatkozat társszerzője.
  • 166 éve született Alpár Ignác műépítész, egyetemi tanár, a Vajdahunyad vár, a Nemzeti Bank és a Tőzsdepalota tervezője.
  • 160 éve szabadalmaztatták az öblítős toalettet külön víztartállyal és lehúzó lánccal.
  • 158 éve jött világra Konsztantyin Sztanyiszlavszkij orosz színész, színigazgató, rendező. A Moszkvai Művész Színház alapítója. A színészi munka alapjának a tökéletes átélést, a mű gondolatainak tudatos játékká formálását tekintette. A leghíresebb hollywoodi színészek közül sokan, többek között Robert De Niro és Al Pacino is az ő módszere alapján tanulta a színjátszást.
  • 127 éve látta meg a napvilágot Szőnyi István Kossuth-díjas festő és grafikus, a posztnagybányai iskola vezető művésze.
  • 122 éve megszületett Al Capone legendás amerikai gengszter, szeszcsempész. Nevét a „chicagói gengszter” kifejezés szinonimájaként ismerik az egész világon, és egyben ő a történelem egyik leghíresebb bűnözője. Már 26 éves korára ravasz és éleselméjű gonosztevővé vált, aki hatalmas pénz felett uralkodott. Minden idők egyik leghatalmasabb amerikai maffiafőnökeként markában tartotta egész Chicagót. A Capone-bűnszervezet körülbelül ezer tagot számlált, az alvilági tevékenységek közül érdekeltek voltak a szeszcsempészetben, a szerencsejátékban és a prostitúcióban. Capone az 1920-as évek végén az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének (Most Wanted) listájára került. Egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, de adócsalás miatt végül 1931-ben sikerült börtönbe zárni.
  • 107 éve vízre bocsátották a legnagyobb magyar gyártású csatahajót, a Szent Istvánt. A Szent Istvánt a Ganz-Danubius Fiumében lévő hajógyárában építették. 1915-ben állították hadrendbe, első és egyben utolsó harci bevetésére 1918. június 9-én éjjel futott ki egy kötelék tagjaként. Hajnalban az olasz Luigi Rizzo korvettkapitány vezette torpedónaszád megtámadta a csatahajót és 500 méterről kilőtte, ami reggelre elsüllyedt. Köszönhetően a gyorsan érkező segítségnek és annak, hogy a Császári és Királyi Haditengerészetnél követelmény volt, hogy a tengerészek tudjanak úszni, a hajó 1087 főnyi legénységéből sokan megmenekültek – 85 matróz és 4 tiszt vesztette életét. A Szent István egyike annak a kevés hajónak, melyeknek elsüllyesztését filmre vették.
  • 92 éve először jelent meg a spenótevő Popeye figurája, a Thimble Theatre című képregényben. A képregény 1919. december 19-én indult, E.C. Segar rajzolta, főszereplői Olive Oyl és Castor Oyl voltak. 1929-ben a történet szerint Castornak szüksége lett egy tengerészre a hajójára, kiment a kikötőbe és felfogadta Popeye-t az öreg tengerészt. Popeye első mondata a képregényben válasz volt a kérdésre, hogy tengerész-e: “Ja, mit gondolt, cowboy?” Popeye figurája nagyon népszerű lett, hamarosan főszereplője lett a képregénynek, majd a filmeknek és filmsorozatoknak.
  • 90 éves lett James Earl Jones amerikai színész, a Csillagok háborúja Darth Vaderének hangja.
  • 79 éve született Muhammad Ali, olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó, polgárjogi aktivista, ENSZ-békenagykövet.
  • 59. születésnapját ünnepli Jim Carrey kanadai születésű színész, az Ace Ventura – Állati nyomozó, a Truman Show és a Maszk főszereplője.
  • 52 szál gyertyát fúj ma el Tijs Michiel Verwest, azaz Dj. Tiësto lemezlovas.

ELÉG HIDEG LESZ A VASÁRNAP

Nem lesz kegyes hozzánk az időjárás a hét utolsó napján sem, ugyanis a szombatihoz hasonlóan vasárnap is erős faggyal indul a nap, reggel akár -7 fok is lehet és több felé ködre is kell számítani. Napközben közepesen felhős lesz az ég felettünk és csupán -2 fokig emelkedik fel a hőmérő higanyszála.

AZ ÉV LEGMENŐBB SZEGEDI TALÁLMÁNYA MÁR MEG IS VAN!

A Szegedi Tudományegyetem anyagtudományi tanszékének munkatársai több évtizedes kutatás során olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel egy kezelt felület tartósan élhetetlenné válik baktériumok, gombák és vírusok számára. Le a kalappal!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb