Szegedi Arcok

A bezárások árnyékában: mi a helyzet a szegedi Füvészkertben?

2020. november 10-e volt az a nap, amikor a járványügyi helyzetre való tekintettel, a kormány rendelkezése szerint bezárta a kapuit többek között az SZTE Füvészkert. Lassan peregnek a hónapok, ami alatt a szegedieknek nélkülözniük kell a sétákat városunk kedvelt természetközeli kikapcsolódásra alkalmas botanikus kertjében. Hogy miképp vészeli át a botanikus kert ezt a nehéz időszakot és milyen kilátásokkal indul neki a 2021-es évnek, arról Németh Anikóval, az SZTE Füvészkert igazgatójával beszélgettünk.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Látogatók nélkül természetesen a mindennapok nem olyanok mint, hogyha a nyári időszakra, vagy az elmúlt 99 évre gondolunk vissza, viszont a növények mindennapos törődést igényelnek, így hát nekünk mindannyiunknak nap-nap után jönni kell dolgozni. Ugyanúgy éljük meg a téli időszakot, mint bármelyik másik évben: ilyenkor készülünk fel a tavaszra, felkészülünk arra, hogy megnyithassuk a kapukat a látogatók előtt. Azt tudni kell, hogy ebben az időszakban amúgy is kevés vendég szokott kilátogatni a Füvészkertbe, az igazi látogatási szezon általában márciustól november közepéig tart, és bár furcsa, hogy 1-2 látogatónk sincs, de mégsem olyan szörnyű élmény, mintha mindez nyáron történt volna velünk” – avatott be a részletekbe Németh Anikó, majd azt is elmondta, hogy ebben az időszakban az üvegházak felújítása, a növényanyag átdolgozása, metszése, átültetése történik.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Ilyenkor szoktuk kitakarítani a tavakat, amelyek az üvegházakban fólia sátor alatt találhatók, a zöld falat renováljuk, tehát kifejezetten olyan munkákat végzünk, ami intenzívebb látogatási időszakban nehézkes lenne. Ha ilyenkor megmetszük a nagy növényeinket, akkor utána szépen regenerálódva, megújulva, friss hajtásokkal várják majd a látogatókat. Amúgy is ez egy szükséges munkafolyamat, most is ezt csináljuk”

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az igazgatónő elmondta, igazából a tél mindig a karbantartás, a növények átültetésének, és a palántanevelésnek az időszaka, ezért ugyanazok a munkafolyamatok zajlanak a Kertben, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy most az a néhány látogató is elmarad, akik ilyenkor fel szokták keresni a Füvészkertet.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Szerencsére anyagilag nem akkora kiesés a bezárás számunkra, de azt nagyon sajnáljuk, hogy azok a látogatóink, akik ilyenkor is szívesen jönnének, most ezt nem tehetik meg. A bizonytalanság annyiban befolyásol bennünket, hogy a tavaszi programjainkat, rendezvényeinket idén nem szervezzük meg, inkább koncentrálunk a nyárra és az őszi időszakra. Tavaly már az őszi programok is meghiúsultak, de nagyon bízunk benne, hogy az idén például a “Tök jó napra”, vagy az Őszi Kulturális Fesztiválra fel tudunk készülni, és meg is tudjuk tartani, akár a tematikus rendezvényeinket is, például a Gomba napot és a Rovarfogó növények napját. Abban pedig kifejezetten bízunk, hogy a legnagyobb rendezvényeinket, a Lótusz Napokat és a Levendula Napokat megtarthatjuk, és ugyanolyan sokan fognak eljönni, mint a korábbi években” – mesélt a várható programokról Németh Anikó.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az igazgatónő abba is beavatott minket, hogy újabb attrakciókkal készülnek a rendezvényeken kívül is a nyitásra: felújításra került a Kert bejáratánál a pénztár épülete, gyönyörű információs táblák kerülnek ki, amelyek nagyon impozáns kerámia keretet kaptak, felújították a gyógynövény – és fűszerkertet, a rendszertani gyűjteményt, és természetesen arra is törekednek, hogy új gyűjteményekkel is gazdagodhasson a Füvészkert. “Tavaly kezdtük el, de idén fog kiteljesedni az orchidea házunk, ami eddig nem volt, és idén szeretnénk a látogatóknak megmutatni, és amíg nem nyithatjuk ki a kapuinkat, addig pedig az online felületeinken tájékoztatjuk az érdeklődőket az éppen folyamatban lévő munkákról.”

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb