Közélet

Korlátozhatják a nem alapvető fontosságú utazásokat

Elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozását követően csütörtökön éjjel.

A csúcsértekezleten a vezetők egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében.

ELKÉPZELHETŐ A NEM ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚ UTAZÁSOK KORLÁTOZÁSA

Az állam-, illetve kormányfői EU-fórum munkáját irányító Michel az éjszakába nyúló tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. A tagországok ez irányú intézkedéseinek összehangolása kulcsfontosságú – húzta alá Charles Michel.

Fotó: hazipatika.com

A TÖMEGES OLTÁSHOZ SZÜKSÉGES A MEGFELELŐ INFRASTRUKTÚRA ÉS ESZKÖZÖK RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSA

Michel elmondta, a tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését, továbbá az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták. Leszögezték, hogy a vakcinákat a lélekszám arányában, azonos időben kell eljuttatni minden tagállamnak. Szükség van az oltási kampány eredményeinek nyomon követésére, a tapasztalatok megosztására, illetve a tömeges oltáshoz szükséges infrastruktúra és eszközök rendelkezésre állására is. A rendelkezésre állás érdekében az oltóanyaggyártóknak tiszteletben kell tartaniuk a megállapodásokat – húzta alá.

VAKCINAÚTLEVÉL: A JÁRVÁNY KÉSŐBBI SZAKASZÁBAN LEHET MAJD FELMÉRNI, MIKÉNT ALKALMAZHATÓAK A TANÚSÍTVÁNYOK

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel összefüggésben a kormányfői tanácskozó fórum elnöke azt mondta, óvatos előkészületekre van szükség az ilyen igazolások jövőbeni használatával kapcsolatban. Mint közölte, a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok. Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség – húzta alá Michel.

AZ UNIÓ ELTÖKÉLT ABBAN, HOGY NAGYOBB KISZÁMÍTHATÓSÁGOT BIZTOSÍTSON AZ OLTÓANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁVAL ÉS DÓZISSZÁMÁNAK NÖVELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot. Kihangsúlyozta, hogy az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságot biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén. Von der Leyen megerősítette: nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát védetté tegye.

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb