Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: esővel búcsúzik a hét, Böjte Csaba szülinap

Amilyen szép tavaszias volt a hét közepe, annyira borús lett a vége: ma is kiadós esőben lesz részünk, és újabb lehűlés veszi kezdetét Szegeden. Ma ünnepli születésnapját Böjte Csaba, és ez az a nap, amikor Mátyást királlyá választották. Űzd el az álmosságot, és kezdd a vasárnapot is a Szeged365-tel!

NE FELEJTSD EL ŐKET FELKÖSZÖNTENI NÉVNAPJUKON!

Timót, Balár, Bános, Bertram, Erik, Erika, Ferenc, Metella, Miléna, Oxána, Surány, Surd, Szaléz, Szalók, Szénia, Taddeus, Tádé, Timóteus, Timóteusz, Vera, Veron, Verona, Veronika, Veronka, Xénia – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 563 éve I. (Corvin) Mátyást, Hunyadi János ifjabb fiát választották a magyarok királyává. V. lászló halála után az összegyűlt rendek választották meg. Mátyás uralkodása alatt (1458-1490) kibékült III. Frigyes császárral 1464-ben, hogy visszakapja az 1440-ben elrabolt szent koronát, amellyel megkoronáztatta magát. Politikáját a nyugati irányú törekvések jellemezték. 1485-ben elfoglalta Bécset a III. Frigyes elleni háborúban, és oda tette át székhelyét. Halála után a bárók nem Corvin Jánost (Mátyás törvénytelen fiát), hanem Ulászló cseh királyt hívták meg a trónra. Az így létrejött cseh-magyar unió 1526-ig, a Jagelló-ház uralkodásáig tartott. A Mátyás által meghódított Morvaország és Szilézia visszakerült Csehországhoz, Ausztriát pedig Miksa, III. Frigyes fia foglalta vissza.
  • 93 éve látta meg a napvilágot Michel Lucien Serrault, César-díjas francia színész, aki több mint 150 filmben játszott.
  • 80 éves lett Neil Diamond amerikai énekes-dalszerző, zenész és színész. Diamond világszerte ismert és az egyik legsikeresebb zenész. 1984-ben beiktatták a Songwriters Hall of Fame-be, 2011-ben pedig a Rock and Roll Hall of Fame-be. 
  • 78 éve jött világra Sharon (Marie) Tate színésznő, Roman Polanski felesége, a Vámpírok bálja, és Az ördög szeme szereplője.
  • 72 éve született John Belushi amerikai színész, zenész komikus, a Blues Brothers, a 22-es csapdája és a Meztelenek és bolondok szereplője.
  • 62. születésnapját ünnepli Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben rossz körülmények között élő gyermekek támogatása.
  • 60 éves lett Nastassja Kinski Golden Globe-díjas német színésznő, Klaus Kinski lánya, a Párizs, Texas és az Egy tiszta nő szereplője.

ESERNYŐT ELŐ, MA IS ESNI FOG!

Sajnos ma nem lesz kirándulásra alkalmas a kinti időjárás, ugyanis egész vasárnap esőre számíthatunk Szegeden. A jó hír viszont, hogy ma már nem lesz napközben akkora szél, mint szombaton volt, és ma még egészen 11 fokig felkúszik a hőmérő higanyszála.

BEKEMÉNYÍTHETNEK MASZKFRONTON IS?

A fokozódó járványveszély és az új mutációk miatt Ausztriában az átlagos textilmaszkot már profi maszkra kell cserélni, Bajorországban pedig már hétfő óta kötelező az FFP2 maszk a boltokban és utazáskor. Vajon itt is jöhet szigorítás?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb