Sport

Futva megy Auschwitz-ba egy szegedi férfi, 600 ezer lépéssel adózva a magyar áldozatok emlékének

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor építésének napján indul el futva Orosz Gábor szegedi maratonista Auschwitzba – közölte a Szeged365.hu-val a sportember, stílusosan a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából.

ILYEN EGY IGAZÁN SPORTOS SZEGEDI: 400 KILOMÉTER, FUTVA

Gábor 2021. október 2-án, az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor építésének napján a budapesti Dohány utcai Zsinagógától futva indul el Auschwitz-Birkenauba, érintve Szlovákiát, mintegy 400 km-t megtéve. Mint közleményében írja, az útvonalat úgy választotta meg, hogy pontosan 600 ezer lépést tegyen meg, emléket állítva ezzel minden egyes magyar áldozatnak.

80 ÉVE KEZDTÉK EL ÉPÍTENI A BIRKENAU-I KONCENTRÁCIÓS TÁBORT

2021-ben lesz 80 éve, hogy 1941. októberében elkezdték építeni a Birkenau-i koncentrációs tábort, ahol minden 3. áldozat sajnos magyar volt. “Azt gondolom, hogy nem csak zsidóként, hanem apaként, emberként és sportolóként is emlékeznünk és emlékeztetünk kell, hogy a felejtés ne sokszorozza meg a veszteséget. Ezért is döntöttem úgy, hogy ezen a szomorú évfordulón méltó emléket kívánok állítani az áldozatoknak” – nyilatkozta a 42 éves szegedi.

SZEGEDEN KÉSZÜL, FACEBOOK-ON TUDÓSÍT

Orosz Gábor 11 éve fut, hosszabb, azaz ultra távokat pedig 2017 óta. 2018-ban az 50 km-es Országos Bajnokságon nyílt kategóriában 7. helyezést ért el. A 400 km-es távra edzője, Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutó segítségével készül Szegeden, de tavasszal 10 napos edzőtáborba vonul majd a Zalai-dombságba. Az eseményre a szegedi futó létrehozott egy közösségi oldalt “600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért” néven, ott és nálunk, a Szeged365.hu-n folyamatosan nyomon tudjátok majd követni a felkészülés és a 400 kilométeres az út legizgalmasabb pillanatait.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb