Közélet

Operatív törzs: vasárnap érkezik még egy Moderna vakcinaszállítmány

Vasárnap érkezik még egy Moderna vakcinaszállítmány, amelyből az egészségügyi dolgozók oltásának pár napon belüli lezárását követően az idősotthonokban és szociális intézményekben folytatódik a jelenleginél nagyobb intenzitással az oltás – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos, az Operatív törzs mai online tájékoztatóján.

NÖVELIK AZ OLTÁS INTENZITÁSÁT AZ IDŐSOTTHONOKBAN

Tovább kell lépni, az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, és intenzívebbé válik az oltások beadása az idősotthonokban, szociális intézményekben – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos arra kérte azokat az egészségügyi dolgozókat, akik még nem oltatták be magukat, “igyekezzenek”, éljenek a vakcinabeadás lehetőségével, mert az oltást azoknak is biztosítani kell, akik egészségi állapotukból, életkorukból adódóan a magas kockázati csoportba tartoznak.

Müller Cecília kiemelte: eddig hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmánnyal 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, és vasárnapra várnak még egy Moderna-szállítmányt. Ebből a mennyiségből 152 704-en kapták meg az első védőoltást, míg 17 772-en már a másodikat is, ők 7-10 napon belül teljes védettséget élveznek – mondta Müller Cecília.

SCHANDA: MÁR MINTEGY 5200 EGYETEMI HALLGATÓ, KÖZTÜK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI, VETTEK RÉSZT A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉSBEN

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Az államtitkár tájékoztatása szerint a hallgatók kivették a részüket a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók decemberi országos szűréséből, januárban pedig szintén a pedagógusok, illetve a szociális dolgozók szűrésében segítettek.

Fotó: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hivatalos Facebook oldala

Schanda Tamás elmondta, az orvos és egészségtudományi egyetemek közül a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói láttak el egészségügyi feladatokat. A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató – akár sofőri – feladatokból vették ki a részüket hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

Csaknem ezer fiatal 64 különböző kórházban dolgozik vagy dolgozott, őket ezekre a helyszínekre kirendelték a kormányhivatalok – tette hozzá. Kiemelte, sok százan dolgoztak és dolgoznak most is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon, az Országos Mentőszolgálat kötelékében pedig 17 757 műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 fiatal.

A GYÖNGYÖSI KÓRHÁZ VIZSGÁLJA HIESZ GYÖRGY JOGOSULATLAN BEOLTÁSÁT

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója saját hatáskörben vizsgálatot rendelt el azért, mert Hiesz György, a város polgármestere jogosulatlanul jutott koronavírus elleni védőoltáshoz a kórházban – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 135 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta el az alezredes. Hozzátette, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 21 656 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt. A maszkviseléssel kapcsolatos keddi intézkedések közül 112 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 29 embert figyelmeztettek, 37 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 46 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb