GasztroSzegedi Arcok

Nagy bajban vannak a szegedi vendéglátósok – meddig lesznek elegek a tartalékok?

“A szakma gyakorlatilag végső stádiumban van, kimerültek a tartalékok, a munkahelymegtartó támogatás most már kevésnek bizonyul arra, hogy a cégeket életben tartsa” – nyilatkozta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke az Index kérdésére. Az elnök borúlátó nyilatkozatát követően megkérdeztük a szegedi vendéglátósokat, ők hogyan látják az ágazat jövőjét, meddig tudnak kitartani a jelenlegi korlátozások tükrében.

Kovács László szerint a helyzet súlyosságát mutatja az az engedetlenségi kezdeményezés, amelyben a korlátozások feloldása nélkül is többen kinyitnák az éttermeket. Ezt az ipartestület nem támogatja: “nem lehet jogszabályellenes módon felhívni magunkra a figyelmet, nagyon veszélyes lehet, erőszakos cselekményeket gerjeszthet ez a kezdeményezés, főleg, ha tömegessé válik.”

NAGY GERGELY, MALÁTA KÉZMŰVES SÖR – ÉS GRILLKERT, NAPFÉNY MŰTEREM: “MÁR ELKÉPESZTŐ FORRÁSOKHOZ KELLETT, HOGY NYÚLJUNK A FENNMARADÁSÉRT”

“A jelenlegi működéssel csupán a forgalom 15%-át lehet megvalósítani. Igaz, aki vállalkozásba kezdett, annak tisztába kell lennie azzal, hogy ebben az ágazatban nagy a kockázat, nekünk is nagyon nehéz, és már elképesztő forrásokhoz kellett, hogy nyúljunk a fennmaradásért, mert a támogatások nem úgy jönnek, ahogy ígérték, és amíg az ember ezt meg nem kapja, addig is valamiből finanszírozni kell a kiadásait. Nem tudjuk például még mindig, hogy kevesebb, mint egy hét múlva, február elsejétől mi várható” – mondta el Nagy Gergely.

“Számomra a legnagyobb gondot az információhiány okozza, és az, hogy nincs egy konkrét terv, amely a vendéglátósok helyzetét tisztázná, segítené. Jó lenne, ha erre a kommunikációra létrehoznának egy felületet, ne a Facebook posztokból, és a péntek reggeli miniszterelnöki rádió interjúból kelljen tájékozódnunk. Érthető, tervezhető, kezelhető intézkedésekre lenne szükség, és arra, hogy a változásokról ne az utolsó pillanatban szóljanak, engem ez a lebegtetés zavar” – árulta el Nagy Gergely.

Fotó: palmculture.eu

NÉMETI NORBERT, PIZZA MONKEY: “A TELJES FORGALMAT TEKINTVE AZ EGYHARMADA KIESETT A TAVALYI ÉVNEK”

“Tavaly pontosan 100 napot volt zárva az étterem, gyakorlatilag a teljes forgalmat tekintve az egyharmada kiesett a tavalyi évnek. Márciusban szinte teljesen magunkra maradtunk, semmilyen kézzelfogható támogatást nem kaptunk a kormány részéről. Most a második hullámnál az 50%-os bértámogatással és a járulékok eltörlésével azért kézzelfoghatóbbak ezek az intézkedések, mint az elsőben. Attól függetlenül nem vagyunk túl jó helyzetben. Hiába van 50%-os támogatás, ha a másik 50%-ot sem tudjuk előteremteni. Ha követjük az osztrák modellt, akik gyakorlatilag a kieső forgalmat is megtérítették a vendéglátósoknak, akkor nálunk is hasonló intézkedésre lenne szükség” – vélekedett Németi Norbert.

Fotó: Pizza Monkey Szeged Facebook oldala

“Mi még szerencsés helyzetben vagyunk, mert nekünk a fő profilunk mindig is az ételkiszállítás volt. Nagyon sok vendéglátós barátomnak viszont gyakorlatilag 24 óra alatt kellett átállnia az ételkiszállításra, ami egy teljesen külön szakma. Abból a szempontból is jobb helyzetben vagyunk, mint bárki más, hogy nekünk nem kell bérleti díjat fizetnünk, ugyanis a saját tulajdonú egységünkben vagyunk, ez is egy óriási segítség, és emiatt megtehettük azt, hogy senkit nem bocsátottunk el. A csökkenő forgalom sajnos tendencia, gyakorlatilag 40%-os forgalomkiesést prognosztizáltunk erre az évre, a tavalyi évben 28%-os forgalom kiesésünk volt” – folytatta gondolatait a Pizza Monkey tulajdonosa.

Fotó: Pizza Monkey Szeged Facebook oldala

ROVÓ RICHÁRD, SZÁLKA HALÁSZCSÁRDA: “EGYIK HÓNAP SEM UGYANOLYAN, MINT A MÁSIK, NEM HISZEM, HOGY EGY EGZAKT SZÁM LENNE, HOGY KI MEDDIG KÉPES KITARTANI”

“A kollégáim és én is megértjük, hogy szükség van az intézkedésekre, nem értjük azonban meg, hogy miért van kettős mérce, miért mehetnek például a kaszinók és olyan nagy tömegeket vonzó multik, bevásárlóközpontok, ahová gyakorlatilag létszámkorlátozás nélkül mehetnek az emberek. Nekünk vendéglátósoknak kizárólag a védekezésben a kettős mércével van gondunk, hogy egy -két szektort, a vendéglátást és a hozzá kapcsolódó ágazatokat lenullázták és más ágazatok ennek a farvizén még növekedést is tudnak produkálni” – közölte a Szálka Halászcsárda üzemeltetője.

Fotó: kajatudor.hu

“Ha pedig kutatásokkal alátámasztva bizonyított lenne, hogy a vendéglátó szektorban terjed leginkább a vírus, akkor viszont ágazati szinten kellene segíteni és nem ezekkel a támogatásokkal, amik jelen pillanatban elérhetőek. Mindenkinek alkotmányos joga van a munkához, és mi is lényegesen jobban tűrnénk a helyzetet, ha az áldozatainkat elismernék. De csak az van, hogy zárjunk be, nem tudjuk, hogy mikor nyitunk, hogy ez két hónap, fél év, nem tervezhető semmi, és ez bizonytalanságot szül a kollégák körében. Egyik hónap sem ugyanolyan, mint a másik, soha nem volt ezelőtt hasonló helyzetre sem példa, még csak a bevételekben sem lehet tervezni, nem hiszem, hogy egy egzakt szám lenne, hogy ki meddig képes kitartani” – árulta el Rovó Richárd.

Fotó: Szabó Dávid

Behúzzuk a nyakunkat és nézzük, mit hoz a következő hónap. Ha lenne egy céldátum, akkor lehetne valamennyire tervezni, de ennek a hiánya ellehetetlenít mindent – mondta el Rovó Richárd.

MIKOR VÁRHATÓ AZ ÚJRA NYITÁS?

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az Indexnek beszámolt arról, hogy vélhetően tavasszal nyithatnak újra a vendéglátóhelyek: “nem mehet minden ugyanúgy tovább, mint 2019-ben. Az elővigyázatosságról nem szabad lemondani, a járvány továbbra is velünk van. Úgy gondolom, hogy a jó idő beálltával és a megfelelő átoltottság mellett március-április magasságában szükség lehet valamilyen nagyon óvatos, biztonságos nyitásra – első lépésben a teraszokon -gazdasági és mentális okokból is”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb