Közélet

Késve, de elbontották a Gáz utcai geotermikus kútfúró-tornyot

Elkészült a Gáz utcai geotermikus kút fúrása, így aztán az ahhoz szükséges tornyot is elbontotta a kivitelező Hansa-Kontakt Inv Kft. Az október elejii munkálatok megkezdésekor másfél, maximum két hónap türelmet kértek a környéken lakóktól, végül január lett a dologból.

A CSONGRÁDI SUGÁRÚTRA KÖLTÖZIK A GÁZ UTCAI TORONY

Jelenleg a Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolájánál megy a kútfúrás, a Sárosi utca környékén élők nem túl nagy örömére (erről rengeteg üzenetet kaptunk Tőletek, a Szeged 365 olvasóitól), a Gáz utcai tornyot a Csongrádi sugárút végére, a töltéshez szállították át – hamarosan ott is elkezdik a munkálatokat.

A Gáz utcában már hűlt helye a geotermikus kutat fúró monstrumnak (a nyoma még megvan):

Viszont hamarosan indulhat a munka a Csongrádi sugárút Sándorfalva felé vezető végén, a töltéstől nem messze:

IZLANDON MÉG A JÁRDÁKAT IS GEOTERMIKUS ENERGIÁVAL FŰTIK

Ha a szegedi geotermikus rendszer teljesen kiépül, akkor a miénk lehet Európa második legnagyobbja. Az első helyezett a tektonikai mozgásoknak és vulkánoknak köszönhetően erőteljes geotermikus potenciállal rendelkező Izland marad, Reykjavikban egészen különleges dolgokhoz használják fel:

  • télen ezzel fűtik a járdákat,
  • a belvárosban az úttestek egy részét,
  • az ipari felhasználás legnagyobb fogyasztója egy hínár- szárító üzem, ahol 112°C hőmérsékletű termálvízzel 85°C-ra felfűtött levegővel szárítják a hínárt,
  • és halszárítására, sógyártásához, továbbá üvegházak fűtéséhez is ez a bevett megoldás.

Szegedi fotók: Török Kornél, Szeged365

Izlandi fotó: GuidetoIceland.is

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb