Sport

Pénteken kezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók oltása: a szegedi olimpikonok is felvennék az oltást

Péntek reggel megkezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban (OSEI). A nyári ötkarikás játékokra készülő szegedi sportolók is felveszik az oltást, bár van akiben van egy kis bizonytalanság a nyári tokiói olimpia megrendezését illetően az Eurosport cikke szerint.

“Nem tartok a vakcináktól. Ha oltatnom kell magam, jöhet az orosz, a kínai, bármelyik. Nem tartom őket veszélyesnek. Mivel az a cél, hogy minél többen megkapják az oltást, az oltóanyag fajtájának nincs jelentősége” – árulta el a kétszeres vb-aranyérmes, Eb-első szegedi kajakozó, Birkás Balázs.

A világbajnok, kétszeres Európa-bajnok szegedi súlylökő, Márton Anita kétségeit fejezte ki az iránt, hogy egyáltalán lesz-e nyáron olimpia, az Eurosport cikke szerint: “A hivatalos kommunikáció szerint mindenképpen megrendezik az olimpiát. Van azonban bennem némi aggodalom, ahogy sokakban, hisz tavaly is jó ideig kitartottak a rendezés mellett, de aztán mégis halasztás lett a vége. Őszintén, én úgy gondolom, hogy a játékokat tavaly is meg lehetett volna tartani, hisz augusztusban viszonylag nyugodt volt a helyzet. Persze nem biztos, hogy így volt ez a világ minden részén.”

Fotó: 24.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának csütörtöki közlése alapján elsőként tízen kapják meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. Hozzátették: a következő hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltását is tervezik. Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.

Fotó: hunshooting.hu

A MOB a sportági szövetségekkel közösen 868 fős listát állított össze, amelyen azok szerepelnek, akiknek van esélye a tavalyról idénre halasztott tokiói, vagy a jövő februári pekingi olimpián a részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem, mivel az nem közvetlenül az olimpiai kiutazásra koncentrál, kizárólag az arra való felkészülésre. Kiemelték: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több alkalommal egyértelműen kommunikálta, hogy az olimpián való indulásnak nem feltétele a beoltottság, tehát – az olimpiai részvételhez hasonlóan – az oltás is önkéntes.

A nyári olimpia július 23-án kezdődik Tokióban, míg a pekingi téli ötkarikás játékok tervezett rajtja 2022. február 4.

Forrás: MTI/eurosport.hosszabbitas.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb