Közélet

Operatív törzs: hozzányúlhatnak a második oltásra félretett oltóanyaghoz is

Kevesebb vakcina érkezett a vártnál, ezért az idősotthonok lakóinak teljes körű beoltásához hozzányúlhatnak a második oltásra félretett oltóanyaghoz is, számolt be róla Müller Cecília, az Operatív törzs mai online tájékoztatóján, majd hozzátette, ez nem veszélyezteti a második oltások beadását.

KEVESEBB VAKCINÁT SZÁLLÍTOTT A MODERNA, EZÉRT ÁT KELL DOLGOZNI AZ E HETI OLTÁSI TERVET

Miután vasárnap a vártnál kevesebb vakcina érkezett, át kellett dolgozni az e heti oltási tervet – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Elmondta, hogy 18 ezer Moderna-vakcina érkezésére számítottak, de kevesebb mint 11 ezer jött. Jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a lehetőségeket.

AZ IDŐSOTTHONOK LAKÓI TELJES KÖRŰ OLTÁSÁHOZ HOZZÁNYÚLHATNAK A MÁSODIK OLTÁSRA FÉLRETETT OLTÓANYAGHOZ IS

Az első kör, tehát az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása befejeződött, rajtuk kívül pedig az elmúlt négy napban az oltócsapatok beoltották az idősotthonok lakóit és dolgozóit is. Ez több mint 72 ezer embert jelent. Ezzel együtt az országos tisztiorvos leszögezte: mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása. Azzal kapcsolatban, hogy az idősotthonok lakói teljes körűen beoltva legyenek, elmondta, hogy a második oltásra félretett oltóanyagokhoz is hozzá lehet nyúlni, de ez nem veszélyezteti a második oltások beadását.

TÖBB MINT 61 EZREN MÁR A MÁSODIK OLTÁST IS MEGKAPTÁK

A héten 85 410 adag Pfizer-vakcinát várnak. Számítani lehet továbbá Moderna-oltóanyagok érkezésére is, de a vasárnap tapasztalt bizonytalanságokra hivatkozva ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a beoltottak száma eddig 238 ezer fő, és több mint 61 ezren a második oltást is megkapták.

TOVÁBBRA IS NAGYON FONTOS A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSA

Az operatív törzs arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be a hatályban lévő védelmi intézkedéseket – közölte Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint mondta, “nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében közösen elért eredményeket közösen meg is tartsuk”.

A szóvivő beszámolt arról, hogy bár a veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, gyűlést tartani, vasárnap délre a budapesti Hősök terére magánszemélyek gyűlést jelentettek be, amelyen többen is megjelentek. A rendőrök a gyűlésen tartózkodókat igazoltatták, majd figyelmeztették, a gyűlés szervezői és megtartói ellen pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek. A maszkviselés szabályainak megsértése miatt két emberre helyszíni bírságot szabtak ki, négyet pedig feljelentettek.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb