Közélet

Amíg Szegeden nyugodt a vasárnap, addig a fővárosban a korlátozások ellen tüntettek (frissítve)

Hatalmas rendőri készültség és médiaérdeklődés mellett vasárnap délben elkezdődött az a megmozdulás a fővárosban, amelyet az esemény Facebook-oldalának tanúsága szerint Tüntetés az életért és a szabadságért január 31. Tömeges Üzletnyitás február 1. címmel hirdettek meg délre a Hősök terére – írja az Index.

Értesüléseink szerint Szegedről minimális volt az érdeklődés, a “Vendéglátósok és vendégeik” című szegedi Facebook csoportban 2-3 környékbeli vendéglátós írt arról, hogy részt vesznek a megmozduláson. Az Index helyszíni tudósítója szerint Budapesten kezdésre száz-egynéhány tüntető jelent meg, sokan vidékről érkeztek. Mindenki maszkban jött, nagyrészt a távolságtartási szabályok betartásával tiltakoztak az éttermek és az edzőtermek bezárása ellen. A szigorításokról korábban itt írtunk:

KOMPROMISSZUMOT

A koronavírus-járvány megfékezéséért hozott korlátozó intézkedések jegyében Magyarországon november óta gyülekezési tilalom van érvényben. Emiatt a Facebook-esemény leírásában csak az szerepelt, hogy az egyik szervező vasárnap 12 órakor éppen a Hősök terén fogja tesztelni a kölcsönkapott hangosítóját. Végül a “Kompromisszumot” – skandálták a tüntetők a kijárási tilalom, illetve az éttermek és az edzőtermek zárvatartásának részleges feloldását követelve.

Fotó: Sóki Tamás / Index.hu

FRISSÍTVE – RENDŐRÖK VETETTEK VÉGET A TÜNTETÉSNEK

A 24.hu arról írt, hogy a helyszínen tartózkodó kollégájuk beszámolója szerint a rendőrök nagyjából a rendezvény megkezdése után fél órával elkezdték igazoltatni a résztvevőket, majd arra kértek mindenkit, hogy menjenek el a Hősök teréről. A felszólításnak a többség eleget tett, akik nem, azokat még igazoltatták. A koronavírus-járvány miatt ugyanis általános gyülekezési tilalmat vezettek be Magyarországon. A tüntetés szervezője, a Le az Adók 75%-ával Párt és a résztvevők is tudtak erről, de arra hivatkoztak, hogy ők éppen csak erre jártak. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) viszont felhívta a figyelmet arra, hogy akik a szabad véleménynyilvánítás jogával úgy kívánnak élni, az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit, nem kerülhetik meg arra hivatkozva, hogy véletlenül jártak az előre meghirdetett esemény helyszínén.

Forrás: index.hu, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb