Szegedi Arcok

400 kilométeren, és 600 ezer lépésen át viszi magával a szegedi ultrafutó az emlékezés kövét Auschwitz-ba

Az idei évben lesz pontosan 80 éve, hogy 1941 októberében elkezdték építeni az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort, ahol sok százezer magyar honfitársunk lelte halálát. Pontosan 600 ezer magyar életét követelte a világ egyik legnagyobb népirtása. Orosz Gábor, szegedi ultrafutó nekik állít emléket azzal, hogy futva megteszi a 400 km-es távot, pontosan 600 ezer lépést Auschwitz-ba, hogy ott a magyar barakkba érve lerója a mártírok előtt tiszteletét, és elhelyezze az emlékezés kövét.

A Szeged365.hu-nak adott interjújában Gábor elmondta, az emlékezés kövének elhelyezése egy zsidó hagyomány, ők a sírhelyekre, emlékhelyekre nem virágot szoktak tenni, hanem egy követ. Ez az emlékezés köve, ami egész úton ott lesz Gáborral, hogy miután megérkezett, méltó módon leróhassa tiszteletét a Holokauszt mártírhalált halt áldozatai előtt.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A 400 km-es táv megtétele komoly felkészülést igényel, hiszen az út során Szlovákiában a Tátra magaslataival is meg kell küzdenie a szegedi futónak. Így Gábor a következő hónapokat intenzív edzésekkel fogja tölteni, melyben Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutó lesz a segítségére. “Hetente 5-6 alkalommal végzek futóedzéseket, mellette vannak másfajta keresztedzéseim is, ezek zömében erősítő edzések. Nem lesz egy könnyű túra, a domborzati viszonyok nyilván nem fogják megkönnyíteni az életemet. Egy dolog ösztönöz és fűt az elkövetkező 8 hónapban, hogy elinduljak és odaérjek, nem számít, mennyi időt vesz igénybe, és be tudjak menni a magyar barakkba, ahol elhelyezhetem az emlékezés kövét, amit innen Magyarországról viszek” – árulta el Gábor.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az út pontos részletei és állomásai még nem eldöntöttek, az ultrafutó elárulta ennek kidolgozása még sok mindentől függ: “Egyrészt, hogyan sikerül a felkészülés, lesz-e olyan, ami hátráltatja, például ne adj isten egy sérülés, vagy bármi hasonló dolog. Az aktuális formámhoz fogjuk igazítani az aktuális szakaszoknak a felbontását. És van még itt alföldiként egy még nagyobb nehezítő körülmény, hogy Szlovákiában ott van a Tátra, amit idézőjelbe téve tulajdonképpen meg kell mászni, hiszen a hegyekben van egy jó 3 ezer méter szintkülönbség, ami alföldi emberként meglehetősen furcsa lesz, és bizony októberben már az éghajlati viszonyok is másabbak, mint adott esetben Szegeden. Könnyen havat kaphatok a nyakamba, vagy bármi ilyen nehezítő tényezőt.”

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Habár ezekre az extrémebb körülményekre nehezíti a felkészülést, hogy Magyarországon nincsenek ilyen magas hegyek, Gábor a felkészülés során megpróbálja majd lemodellezni ezeket a domborzati viszonyokat is, ezért tavasszal 10 napos edzőtáborba vonul majd a Zalai-dombságba.

Egy ilyen nagy volumenű túra rengeteg szervezéssel jár, így habár Gábor egyedül fogja lefutni a távot, lesz két segítőtársa, akik elkísérik az úton, ők fognak gondoskodni a szállásról, pihenésről, étkezésről, hogy Gábor teljes mértékben csak a futásra koncentrálhasson. Az egyik segítőtárs nem más lesz, mint nagyobbik fia, a másik kísérő személyéről azonban még nem született döntés.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Gábor felkészülését és azt követően az emléktúra legizgalmasabb pillanatait nyomon tudjátok majd követni az eseményre létrehozott “600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért” néven futó Facebook oldalon, valamint nálunk, a Szeged365.hu-n hasábjain.

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb