Mindenmás

Napi pakk, péntek: délután visszatér a tavasz, megvan az újranyitás napja?

Még pár napot, hónapot a jelek szerint várni kell arra, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, de legalább már kezd látszani, meddig kell kibírni a bezártságot. Délelőtt még kevésbé, délután viszont már annál jobb időnk lesz, és ma ünnepli születésnapját két zseniális labdarúgó is. Ébredj ma is a Szeged365 legfrissebb híreivel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Ágota, Ingrid, Abiáta, Adelaida, Adelheid, Agáta, Agrippína, Akilina, Alett, Alida, Elke, Eta, Etelka, Heidi, Izrael, Jáfet, Kájusz, Kolos, Kolozs, Léda, Modeszta, Modesztusz – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 233 éve jött világra Kisfaludy Károly dráma- és elbeszélésíró, költő, szerkesztő, festő. Kisfaludy Sándor öccse. Nagy sikerű drámái (A tatárok Magyarországban; Ilka) és vígjátéka (A kérők) mellett jelentős érdeme volt a novella műfajának meghonosításában. Számottevő a festészeti munkássága is.
  • 181 éve látta meg a napvilágot John Boyd Dunlop skót állatorvos, a légtömlős gumiabroncs feltalálója.
  • 143 éve megszületett Andre-Gustave Citroen francia autógyáros.
  • 144 éve született Nagy Endre író, konferanszié, a magyar kabaré megteremtője.
  • 107 éve látta meg a napvilágot William S. Burroughs amerikai író, előadóművész, a Meztelen ebéd szerzője. A beat generáció egyik kiemelkedő alakja, műveinek nagy része önéletrajzi ihletettségű, sokat merített ópium-függőségének tapasztalatából. Élete akkor vett tragikus fordulatot, amikor feleségét véletlenül agyonlőtte. Nagy hatást gyakorolt az irodalomra és a popkultúrára is.
  • 99 éve megszületett Szepesi György, rádiós sportkommentátor, aki a londoni 6:3-at közvetítette. 1945-től dolgozott a Magyar Rádiónál. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített az olimpiákról, a labdarúgó-világbajnokságokon 1945-től 2010-ig dolgozott. Ő közvetítette 1953. november 25-i, az évszázad mérkőzése néven emlegetett magyar-angol 6:3-as meccset, amelyen a magyarok legyőzték az otthonában 90 éve veretlen Angliát. A legendás Aranycsapat a tizenkettedik játékosának választotta.
  • 85 éve Charlie Chaplin bemutatta utolsó némafilmjét, a “Modern idők”-et, amiben már hanghatások is szerepeltek. Ez a film Chaplin utolsó némafilmje volt, amiben már szerepelnek hanghatások (rádión keresztül zajló párbeszédek). A filmben csak egy alkalommal hallunk élő hangot, amikor a Csavargó – a film hőse – énekelni kezd.
  • 78. születésnapját ünnepli Michael Mann rendező, Az utolsó mohikán, a Collateral és a Szemtől szemben direktora.
  • 59 éves lett Jennifer Jason Leigh színésznő, Az aljas nyolcas és A kárhozat útja szereplője.
  • 57 szál gyertyát fúj ma el Michael Andrew “Duff” “Rose” McKagan amerikai zenész, író, a Guns N’ Roses egykori tagja. 1985-ben alapították meg a Guns N’ Roses nevű zenekart Axl Rose-zal és Izzy Stradlin-nel, majd később csatlakozott hozzájuk Steve és Slash is. 1998-ban vált ki a zenekarból, majd Slash-el megalapították a Velvet Revolvert. 2016-ban Duff Slash-el együtt visszatér az együttesbe. A zenélés mellett a rovatvezetője a SeattleWeekly.com-nak, és a Playboy.com-on is publikál Duffonomics néven.
  • 36. születésnapját ünnepli Cristiano Ronaldo portugál labdarúgó, minden idők egyik legsikeresebb futballistája.
  • 29. éves lett Neymar da Silva Santos Júnior brazil labdarúgó.

FELEMÁS IDŐNK LESZ MA IS

Míg délelőtt ködös, párás, csapadékos lesz az idő, délutánra ismét kisüt a nap, és ragyogó tavaszias hangulatot hoz majd az időjárás Szegeden. Valahogy pont úgy, mint amilyen a csütörtök is volt: nem árt reggel magunkkal vinni az esernyőt, de délután már nem lesz szükségünk rá.

ITT AZ ÚJRANYITÁS VÁRHATÓ NAPJA

Keveseknek tűnt fel, de Orbán Viktor a csütörtök délelőtti Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Gazdasági Évnyitó” című rendezvényén gyakorlatilag bemondta az újranyitás várható időpontját.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb