Közélet

Orbán Viktor: Húsvét után jöhet az enyhítés, igaza volt a vendéglátósoknak (frissítve)

Igaza volt a vendéglátósoknak – kezdte menetrend szerinti, péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor a Kossuthon. A miniszterelnök kritizálta a brüsszeli vakcinabeszerzést, beszélt a gazdaságvédelmi intézkedésekről, a vakcinaigazolvány témáját viszont kerülte. Íme a legfontosabb ki – és bejelentések, tételekbe szedve, a Szeged365.hu-n!

HÚSVÉT UTÁN JÖHET ENYHÍTÉS

“Április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek első sorban a magyar oktatás- és kutatásfejlesztésről szólnak majd. Ezek alapján meghozhatjuk azokat a döntéseket, amelyek egy teljesen új, soha nem látott energiai, gazdasági és agrárfejlesztés indulhat el” – fejtette ki Orbán Viktor. Mint mondta, március 15-ére minden 60 év fölötti, az erre regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva. Ha a kínai vakcinával is tudnak oltani, akkor áprilisra a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben fertőzöttek száma meg fogja haladni a kétmilliót.

IGAZA VOLT A VENDÉGLÁTÓSOKNAK

A kormányfő belátta, hogy igaza volt a vendéglátósoknak a bértámogatások ügyében. Előlegben kifizetjük azt, ami jár nekik – tette hozzá. Február során minden pénzt kézhez kaphatnak. Elsősorban a számukra indítanak egy hitelprogramot: 10 millió forintos hitel 0 kamatozással 10 évre, és az első három évben nem kell törleszteni.

MOST MI TÁMADUNK, A VÍRUS VÉDEKEZIK

Orbán Viktor a beszélgetés elején elmondta, 1576 új fertőzött van és 98 ember meghalt, és több mint 3600 ember van kórházban. Az elmúlt három nap adatai alapján a helyzet javulása megállt, némi romlás látható. Az oltottak száma 264 530 fő, és 90 ezer körül van a második oltottak száma.

Mint mondta, most mi támadunk, és a vírus védekezik.

ÍGY ALAKULHAT A BEOLTOTTAK SZÁMA

Orbán Viktor elmondta, hogy egyrészt van az oltottak és a fertőzésen átesettek száma, és ezen személyek száma március elejére el fogja érni az egymilliót. Minden 60 év feletti állampolgárt be fogunk oltani március 15-ig, akik regisztráltak. Április elejére kétmillió beoltott ember lesz, és ha a kínai vakcinát is használni tudjuk, akkor április elejére több mint kétmillió beoltott lesz. Jövő héten már orosz vakcinával is oltani fogunk – mondta a kormányfő.

K.O. AZ UNIÓS VAKCINABESZERZÉS

A miniszterelnök elmondta, az uniós vakcinabeszerzés esetében lassúság látható. A brüsszeli bürokraták számára a minél olcsóbban beszerzett vakcina volt a fontos, de nekünk a pénz nem lényegtelen, de az élethez képes másodlagos – tette hozzá.

MI LESZ A VAKCINAIGAZOLVÁNNYAL?

Orbán Viktor nem akart állást foglalni az úgynevezett vakcinaigazolvány ügyében. Mint kifejtette, ha majd meglesz a konzultáció eredménye, akkor lehet döntés erről.

MINDENKI NYITNI SZERETNE

Orbán Viktor a gazdaságról azt mondta, érzi a sürgetést, mindenki nyitni szeretne. Megérti a vendéglátósok és a szállodások elkeseredését – tette hozzá. 2020 tavaszán nem lehetett konzultálni, később lehetett konzultálni, amikor kiderült, mit tartanak kibírhatónak és kibírhatatlannak az emberek. Miután vakcina érkezett, így a gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindításának – mondta a kormányfő. A védekezés sikerét bizonyítja, hogy többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt.

A miniszterelnök szerint nagy szabású programok indulnak:

  • Április elején döntenek a felsőoktatás átalakításáról, 1500-2000 milliárd forintos beruházásról van szó.
  • Június elején a teljes hazai energiarendszer és az agrárrendszer átalakításáról döntenek.

Szerinte nemzetközi összevetésben egyáltalán nem néz ki rosszul a 2020-as év, a visszaesés mértéke alacsonyabb lesz, mint sok országban. 

115 EZERREL KEVESEBB GYEREK SZÜLETETT VOLNA

Elkötelezett vagyok abban, hogy folytassuk a magyar családok támogatását – mondta a kormányfő. Szerencsére a cigányság is támogatja, hogy munkához kössük a támogatási formákat. Ha nem vezetjük be ezeket a lépéseket, akkor 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna – mondta a kormányfő.

Forrás: MTI, Kossuth Rádió, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb