Mindenmás

Ismerd meg városunk “természeti csodáját”: cipőfa nőtt Szegeden

Nem mindennapi látvány fogadja azokat a szegedieket, akik Alsóvároson, a Vasútállomás háta mögött a Borbás utcában járnak, hiszen, ha felnéznek a fákra, különös jelenség ragadhatja meg a tekintetüket: az egyik fa út közepére behajló ágán ugyanis fürtökben lógnak a cipők. Hogy pontosan ki, és miért dobálta fel a fára a Borbás utcai lábbeliket, az rejtély, annak viszont utánajártunk, milyen jelentés vagy legenda fűződik a fákon csüngő cipőkhöz.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

AMERIKÁBÓL INDULHATOTT VILÁGHÓDÍTÓ ÚTJÁRA A SZOKÁS

Sokan úgy gondolják, a cipők fára felkötése amerikai hagyomány. A városi legendák több jelentést is társítanak eme unikális szokáshoz. Az egyik ilyen legenda szerint a fellógatott csukák a bandák területeinek határait jelölik, vagy megmutatják a bennfenteseknek, hol lehet drogot kapni. Mások szerint a fiatalok a cipő felhajításával ünneplik meg a nyári szünet kezdetét, vagy adják hírül szüzességük elvesztését, szakításukat, a katonák így jelzik új állomáshelyre telepítésüket, leszerelésüket, a házasságra készülők egy korszak lezárását, a bandatagok pedig elhunyt társukra emlékeznek ily módon.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

HAMAROSAN EURÓPÁBAN IS TERET HÓDÍTOTT

Az angliai Newcastle-ben állítólag úgy kezdődött ez a hagyomány, hogy egy egyetemista a sikeres vizsgái után örömében a magasba dobta cipőjét, de az fennakadt a ma már Shoe Tree-nek nevezett fán. Szép lassan hagyomány lett az ünneplő fiatalok körében, hogy elzarándokoljanak a fához, amely ma már roskadásig van cipőkkel. A szlovén fővárosban, Ljubljanában is fürtökben lógnak a telefonvezetékekről a csukák, nem is csoda, hogy az érdekes szokásból igazi turistalátványosság lett.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

MAGYARORSZÁGON SEM ISMERETLEN A SZOKÁS

Nemcsak Szegeden, de szerte az országban találhatunk hasonló cipőfákat. Vásárhely közelében például lábbelikkel van tele egy fa a 47-es menti bicikliútnál Kishomok felé. Kecskeméten ötven pár lábbeli lóg a Vasútkert egyik tölgyfáján, amelyek elhelyezése a helyi gördeszkások nevéhez fűződik. Pécsen is több helyen látni fára, oszlopra, vezetékre hajigált lábbeliket, de Karcagon és Esztergomban is felfedezhetünk egy-egy kirándulás során cipőfákat.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb