Mindenmás

Napi pakk, szerda: esős lesz a hét közepe, de legalább ma koppan a fizetés a számlánkon

A jó hírünk az, hogy már február 10-e van, azaz jó eséllyel ma landol a fizu a számlánkon, a rossz hírünk az, hogy lesz is mire elkölteni: mától 6 forinttal drágább az üzemanyag. A változatosság kedvéért ma is esni fog az eső, és ez az a nap, amikor bemutatták az első Tom és Jerryt. Készíts egy kiadós rántottát, és told mellé a legfontosabb reggeli infókat!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Elvira, Ella, Elli, Harim, Harlám, Pál, Palmer, Pável, Pósa, Skolasztika, Viliam, Vilmos – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 214 éve Pozsonyban megszületett Batthyány Lajos gróf, Magyarország első miniszterelnöke.
  • 211 éve látta meg a napvilágot Barabás Miklós festő, grafikus a magyar biedermeier festészet legjelentősebb művésze.
  • 168 éve megkezdték a budai alagút építését, melynek pontos helyét gróf Széchenyi István javasolta. Elsőként 1837-ben Novák Dániel mérnök javasolta Pest és Buda alagúttal való összekötését, az ő alagútja a Duna alatt ment volna, a londoni Temze alagút mintájára. Az alagút megépítése fontos volt a Lánchídon keresztül zajló forgalom szempontjából, Széchenyi 1842-ben javasolta megépítését a mai helyen. A terveket Clark Ádám készítette, Novák ötleteit is felhasználva. Az 1848-as forradalom majd szabadságharc miatt az építkezés csak 1853-ban kezdődött meg Clark Ádám vezetésével, és 1857-ben adták át a forgalomnak. Keleti kapuzata eklektikusan klasszicizáló stílusban épült. Nyugati kapuja a háború alatt elpusztult, ezt 1949-ben újraépítették. Megnyitásától 1918-ig használatáért díjat kellett fizetni az áthaladóknak.
  • 158 éve szabadalmaztatták a tűzoltókészüléket.
  • 131 éve jött világra Borisz Paszternak, Nobel-díjas orosz költő, esszéíró, műfordító, a Zsivago Doktor szerzője.
  • 123 éve megszületett Bertolt Brecht német író, színházi rendező, a Kurázsi mama és gyermekei szerzője.
  • 102 éve látta meg a napvilágot a hódmezővásárhelyi származású színészóriás, Bessenyei Ferenc, kétszeres Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
  • 96 éve született Szirtes Ádám, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színész.
  • 92 éve jött világra Jerry Goldsmith filmzeneszerző, A majmok bolygója, Star Trek, Rambo, Elemi ösztön komponistája.
  • 81 éve megjelent a legelső Tom és Jerry-epizód. Az eredeti tervek szerint a Puss Gets the Boot című első résznek nem lett volna folytatása, egy, az MGM-hez érkező levél miatt mégiscsak berendeltek egy sorozatot, a többi pedig már történelem.
  • 71 éves lett Mark Spitz amerikai úszó, aki 1972-ben a müncheni olimpián hét aranyérmet szerzett.
  • 54. születésnapját ünnepli Laura Dern színésznő, a Kék bársony és a Jurassic Park szereplője.

MA IS ESNI FOG

Egyre inkább közeledik az igazi tél, és ez nem egy rossz Trónok Harca spin-off mondat, hamarosan tényleg kemény mínuszok fognak röpködni odakint. Szerdán azonban még marad az enyhe és esős idő, így jobban teszed, ha kézközelben tartod majd az esernyődet.

FIZETÉSNAP, KÖSZÖNTS BE!

Minden hónap 10-e egy jó nagy csoport számára egyenlő a fizetésnappal. Ma sincs másképp, az igazi ünnepi hangulathoz pedig mi más lenne a tökéletes zenei aláfestés, mint a Belga melós himnusza?

MA MÁR DRÁGÁBBAN TANKOLHATUNK

Ma már többe kerül a benzin és a gázolaj is, szóval a tankolás utáni fizetéskor ne lepődj meg, ha literenként átlagban 6 forinttal többet kérnek majd el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb