Közélet

Rusvai Miklós: 70 százalékkal fertőzőbb a brit mutáció, mint ami eddig jelen volt

A koronavírus brit mutációja könnyebben képes az emberi sejtekhez kapcsolódni és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében, tehát több kórokozó ürül, ezért fertőzőbb – mondta Rusvai Miklós víruskutató szombaton az M1 aktuális csatornán.

A víruskutató elmondta, az új variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint az a változat, ami eddig jelen volt, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy súlyosabb tüneteket okozna – tette hozzá. A kutató valószínűnek tartotta, hogy a brit variáns állhat az utóbb napok kedvezőtlenebb vírusadatai mögött. A mai adatok:

A BRAZIL ÉS A DÉL-AFRIKAI MUTÁCIÓKRÓL IS BESZÉLT

Rusvai Miklós kitért arra is, hogy a brazil és a dél-afrikai mutációkról szintén elmondható, hogy valamivel jobban terjednek, mint az eredeti változat. Ezeknél azonban nagyobb változás ment végbe az úgynevezett tüskefehérjén is, ezért ellenük nem olyan hatékonyak a jelenleg forgalomban lévő oltások. Tehát 5-10 százalékot le kell vonni a vakcinák eredeti variánssal szemben tapasztalt hatékonyságából. Rusvai Miklós továbbá kihangsúlyozta azt is, hogy a vakcinák nem a megfertőződést akadályozzák meg, hanem azt, hogy a betegség súlyossá váljon, illetve, hogy a páciens belehaljon a fertőzésbe.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb