Mindenmás

Napi pakk, hétfő: ma is sütni fog a nap Szegeden, zárva marad a rakpart, még mindig árad a Tisza

Bár éjjel még nagyon hideg volt, szép lassan elkezd enyhülni az időjárás: ma is sokat fog sütni a nap Szegeden, délután pedig 0 fok fölé kúszik majd a hőmérő higanyszála. Még mindig emelkedik a Tisza vízszintje, így ma is zárva lesz a rakpart. Készülj fel a hétfői kihívásokra, és kezdd a reggelt a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

GeorginaKolos, Alfréd, Fausztia, Fausztina, Fausztusz, Gina, Györe, György, Györgyi, Györgyike, Györk, Györke, Jordán, Jordána, Jótám, Jována, Kenese, Kolozs, Szeveréd, Szigfrid, Zsorzsett – Boldog névnapot kíván a Szeged365!
EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 457 éve született Galileo Galilei itáliai  fizikus, csillagász, matematikus, természettudós. A fizikában az elsők között honosította meg a kísérleteket és méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának. A csillagászatban ugyancsak az elsők között használt távcsöveket csillagászati jelenségek és égi objektumok megfigyelésére.
  • 253 éve először készítettek és reklámoztak mustárt.
  • 209 éve látta meg a napvilágot az amerikai Charles Lewis Tiffany, a gyémántok királya, a Tiffany ékszerészet megalapítója.
  • 128 éve Puskás Tivadar találmányának köszönhetően Budapesten beindult a vezetékes rádió őse, a Telefonhírmondó-szolgálat. Budapesten saját tőkéből valósította meg 1881-re a világ negyedik telefonközpontját. 1884-ben átvette a Budapesti Telefonhálózatot, de a további fejlesztések vagyona java részét felemésztették. Új fellendülés jött azonban 1892-ben, mikor az Osztrák-Magyar Monarchia Szabadalmi Hivatalában és még 18 országban bejelentette a vezetékes rádió ősének tartható telefonhírmondó szabadalmát. A sikert sajnos nem élvezhette sokáig, egy hónappal a szolgálat beindulása után, 49 évesen szívrohamban meghalt.
  • 118 éve bemutatták az első Teddy mackót, amit Morris és Rose Michtom készített.
  • 112 éve megszületett Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő, akit 1929-ben Miss Európává is választottak.
  • 70. születésnapját ünnepli Richter József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas artista, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója.
  • 90 éve bemutatták az első Drakula filmet. A film forgatókönyve Bram Stoker Drakula című híres regényéből készült, a magyar származású Lugosi Béla főszereplésével.
  • 59 éves lett Zoltán Erika énekesnő.

HIDEG, DE NAPOS LESZ A HÉTFŐ SZEGEDEN

Derült, napos idővel kezdjük a hetet Szegeden. Hajnalban még -7 fokot mérhettünk, majd napközben 3 fokig melegszik a hőmérséklet. Egész hétfőn napsütésre számíthatunk és csapadéktól sem kell tartanunk.

MÉG MINDIG ZÁRVA LESZ A RAKPART

 Szegednél a Tisza vízállása szombaton 544 centiméteren állt, vasárnap viszont további 20 centimétert növekedett, jelenleg 565 centiméternél tart. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb