Mindenmás

Folytatódik az árhullám levonulása a Tiszán, Szegednél szombat óta újabb 20 centimétert emelkedett a folyó vízszintje

A Felső-Tiszán folytatódik az árhullám levonulása – tette közzé vasárnap a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján, ami azt jelenti, hogy mi sem szabadulunk meg egyelőre az áradástól Szegeden.

Tájékoztatásuk szerint a Tisza Vásárosnaményig ütemesen apad, szombaton a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítve 743 centméteren tetőzött a vízszint. A sorozatosan egymásra futó árhullámok miatt jelenleg Záhony térségében tetőzés közeli a vízállás, lejjebb még árad a folyó. A védvonalak mentén elsőfokú készültség van érvényben Olcsvaapátitól Szabolcsveresmartig, Dombrád és Tiszabercel térségében a magas vízállások miatt fenntartják a másodfokú riasztást. Szombaton Vásárosnaménynál másodpercenkénti 1750 köbméteres vízhozamot mértek a Tiszán a szakemberek.

Fotó: Török Kornél, Szeged365

EGY NAP ALATT 20 CENTIMÉTERT EMELKEDETT A TISZA SZEGEDNÉL

Az időjárási előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem várható jelentős csapadék, az árhullámok levonulása folyamatos lesz. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának közlése szerint Szegednél a Tisza vízállása szombaton 544 centiméteren állt, vasárnap viszont további 20 centimétert növekedett, jelenleg 565 centiméternél tart. Jól látszik az emelkedés mértéke abból is, hogy számos szegedi Facebook csoportba került be több kép arról, hogy milyen akadályokat állít most a Tisza, a sétálni vágyók körében. A Tisza-Maros sétány csoportban így írnak az áradásról:

“Mindkét híd elesett a nagy áradásban. Továbbhaladáshoz marad a töltés korona, majd a Vízügyi múzeum után újra le lehet menni a Maros sétányra.”

A töltés-menti sétány is elesett vasárnapra:

Forrás: Szegediek Szegedről Szegedért Facebook csoport. Fotó: Vass Menyhértné

A KOMPOK SEM JÁRNAK A MEGYÉBEN

A Tisza áradása miatt szombat este nyolckor lezárják a szegedi rakpartot, emellett pedig számos helyen a kompátkelés is szünetel, többek között Csongrád-Csanád megyében is. Mielőtt útnak indulnál, mutatjuk, hol nem tudsz átkelni a Tiszán.

Forrás: MTI, Szegediek Szegedről Szegedért Facebook csoport, Tisza-Maros sétány Facebook csoport

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb