Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: tetőzik a Tisza, visszatér a napsütés Szegedre

Bár még mindig el kell kerülni a rakpartot, a jó hír az, hogy tetőzik a Tisza, így hamarosan ismét visszaveheti a közlekedés ezt az útszakaszt. Visszér a napsütés Szegedre, és ezen a napon született John Travolta, valamint az egyik legkiemelkedőbb versenyautó tervező is. Kortyolj egyet a kávédból, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Bernadett, Bernadetta, Bolivár, Detti, Flavián, Flávió, Fláviusz, Konkordia, Konor, Konrád, Konstancia, Kurt, Leó, Leon, Lionel, Simeon, Simon, Sion, Szilvánusz – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 432 éve elkezdték nyomtatni Vizsolyban a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Bibliát.
  • 196 éve született Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő, A kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok és Az aranyember szerzője.
  • 123 éve jött világra Enzo Ferrari olasz versenyautó-tervező, a Ferrari autógyár alapítója. Húszéves korában autóversenyző lett, de már 1938-ban megvált az Alfa Romeo vállalattól és saját autógyárat alapított. Az 1950-es Grand Prix-n már saját tervezésű autót indított. Azóta nemcsak a versenypályán, hanem a luxusautók között is megvetette a lábát a gyár.
  • 98 éve látta meg a napvilágot Rátonyi Róbert színész, énekes, komikus, színházi rendező, író, publicista.
  • 90 éve született Toni Morrison amerikai írónő, az első Nobel-díjas színesbőrű nő.
  • 89 éve jött világra Milos Forman cseh származású Oscar-díjas filmrendező. Az Akadémia elismerését a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus című filmekért vehette át. Ugyanezen a napon született Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelőcsoport utolsó főparancsnoka az 1956-os forradalom idején.
  • 83 éves lett Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, aki a Mephisto direktoraként vehette át az aranyszobrot 1981-ben. Ő rendezte A napfény ízét, az Álmodozások korát, a Redl ezredest és az Apát is.
  • 71 szál gyertyát fúj ma el Cybill Shepherd színésznő, A taxisofőr, illetve A simlis és a szende szereplője.
  • 67. születésnapját ünnepli John Travolta amerikai színész, a Grease, Ál/Arc és a Ponyvaregény sztárja. 1977-ben A Szombat esti láz című film tette ismertté. 
  • 56 éves lett Dr. Dre amerikai hip-hop producer, rapper, színész. Grammy-díjas.  Alapítója az Aftermath Entertainment kiadónak, ahol olyan előadók adnak ki lemezeket, mint Busta Rhymes, 50 Cent, Eminem, a D12, Obie Trice vagy a G-Unit. Nevéhez fűződik az N.W.A rapcsapat, akikkel megalapozta a gengszterrap műfajt a 80-as évek végén. 

VISSZATÉR A NAPSÜTÉS SZEGEDRE

Jó hírünk van, a rövid felhős időszak után csütörtöktől ismét a napsütéses arcát mutatja mutatja majd a szegedi időjárás, ráadásul a kemény fagyok is egy időre búcsút intenek nekünk. Ettől még tél van, szóval csütörtökön sem árt, ha magaddal viszed a kesztyűt!

TETŐZIK A TISZA

A csúcson vagyunk, mármint, áradás terén: tetőzik a Tisza, az Országos Vízjelző Szolgálat szerda reggeli adatai szerint Szegednél 589 cm a folyó szintje, az előrejelzések szerint ennél magasabb már nem nagyon lesz. Szétnéztünk, hol, mennyire vette át a hatalmat a víz.

MÁR LEHET JELENTKEZNI A NYÁRI TÁRLATRA

Elindult a jelentkezés Szeged kiemelkedő képzőművészeti seregszemléjére, a Nyári Tárlatra. A május elsején, a REÖK-ben nyíló rangos országos kulturális eseményre március 31-ig küldhetik be a művészek alkotásaikat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb