Közélet

Tetőzik a Tisza Szegednél, így fest a helyzet a rakparton, a partfürdőn és a laposon

A csúcson vagyunk, mármint, áradás terén: tetőzik a Tisza, az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli adatai szerint Szegednél 589 cm a folyó szintje, az előrejelzések szerint ennél magasabb már nem nagyon lesz. Szétnéztünk, hol, mennyire vette át a hatalmat a víz, érkezik egy szerda esti Szeged 365 fotóriport a Huszár Mátyás rakpartról, a Felső-Tisza partról és természetesen az újszegedi oldalról.

BRINGÁZUNK A TISZÁBAN, FEBRUÁR KÖZEPÉN? FOGD MEG A SÖRÖM!

Kezdjük a hét elejével és egy romantikus hangvételű Szeged 365 videóval – ilyen volt a helyzet 48 órával ezelőtt a rakparton:

…és ilyen volt ma délután, sötétedés előtt:

  • a halászbástyának már csak a kontúrja látszott,
  • a Szabadság Úszóház és a Tisza Dokk rámpái már megközelíthetetlenek,
  • viszont a Roosevelt tér magasságában lévő beugró rész még vízmentes volt.

Nincs árvizes, szegedi fotógaléria Tiszában bringázó arcok nélkül, az állítás úgy fest, akkor is igaz, ha februári hideg van:

A mi kedvencünk viszont az alábbi fotón szereplő, challenge lover szegedi család volt. Imádnivalóak voltak:

VIZES VILÁGVÉGE A FELSŐ-TISZA PARTON

A Horthy Csónakház és a mellette lévő szabadtéri konditerem elég rendesen a Tisza martaléka lett. Ha igazán kemény vagy, most mész le gyúrni (a szürke ponyvával fedett ketrec egy szabadtéri konditerem, mármint akkor, amikor nincs áradás):

ÚJSZEGEDEN KEVÉSBÉ LÁTVÁNYOS A HELYZET

A Partfürdő területére itt-ott egy kicsit kilöttyent a Tisza, de a házak és a recepció még tisztes távolságban vannak tőle. Ott jártunkkor a személyzet arról számolt be, hogy időben felkészültek az áradásra: a padokat, szelektív kukákat és úgy általában mindent, amit elvihet a víz, elpakolták már napokkal ezelőtt.

Tavaly júniusban tonnányi, uszadékfából és PET palackokból álló hordalék érte el a Tisza szegedi szakaszát, elég rendes kalamajkát okozva a partfürdőnél 2020. márciusában vízre helyezett, vadonatúj kikötőnél. Az illetékesek most résen voltak: még december elején biztonságos helyre, a téli kikötőbe vontatták, ahonnan majd tavasszal tér vissza, hogy – ha a járványügyi szabályozás is úgy akarja – május elsején már nyitóbulival várhassa a szegedieket.

A tavaly nyári helyzet:

A mostani:

A legszebb az összes, általunk bejárt helyszín közül a jó öreg, kissé elfeledett Lapos volt, nézzétek csak:

A kedvenceink a kacsák voltak.

Fotók: Török Kornél, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb