Mindenmás

Napi pakk péntek: visszatérnek a felhők, Lukács Laci szülinap

Visszatérnek a felhők Szeged fölé, de szerencsére csak egy napig élvezhetjük majd a borongós időjárást. Ma ünnepli születésnapját a Tankcsapda frontembere, és nagyon úgy tűnik, a nehézfémszennyezés nem éri majd el Szegedet. Nyújtózz egy nagyot, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

MAI SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Zsuzsanna, Anda, Anna, Borbás, Buda, Eija, Eliza, Elizabet, Kaba, Kabos, Konor, Konrád, Kunó, Kurt, Kürt, Manszvét, Manszvéta, Oszvald, Ozsvát, Szanna, Zámor, Zsanka, Zsanna, Zsazsa, Zsuzsa, Zsuzsánna, Zsuzska – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 548 éve megszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója. Hírnevét annak köszönheti, hogy megalkotta az égitestek kopernikuszi rendszerét. Kimondta, hogy a Föld a saját tengelye körül forog, a mozdulatlan Nap körül pedig éves mozgást végez.
  • 218 éve látta meg a napvilágot Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője. Az első lóvontatású vasút 1844-47-ig Pozsonytól Nagyszombatig, majd onnan Szeredig épült. Ezt a vasútszakaszt 1872-ben gőzmozdonyú vasúttá alakították át.
  • 155 éve született Mary Anderson amerikai feltalálónő, akinek az autókon használatos ablaktörlőt köszönhetjük.
  • 73 szál gyertyát fúj ma el Tony Iommi olasz származású angol gitáros, dalszerző, a Black Sabbath alapító tagja. 2006-ban a Black Sabbath eredeti felállásának tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.
  • 66 éve jött világra Jeff Daniels amerikai színész, a Dumb & Dumber szereplője.
  • 64 éve megszületett Falco osztrák punk- és rockénekes, basszusgitáros, zeneszerző és szövegíró, a Rock Me Amadeus előadója.
  • 63 éves lett Helen Fielding angol írónő, a Bridget Jones naplója című könyv szerzője.
  • Ma ünnepli 58. születésnapját Seal, angol énekes, dalszerző.
  • Betöltötte 54. életévét Benicio Del Toro Oscar-, Golden Globe-, SAG- és BAFTA-díjas színész és producer. Az akadémia elismerését 2001-ben a Traffic című fimben nyújtott alakításáért vehette át.
  • 53. születésnapját ünnepli Lukács László, a Tankcsapda együttes alapítója és énekese.
  • 52 éves lett Burton C. Bell, a Fear Factory énekese. Az industrial metal egyik meghatározó együttesének frontembere. Nagy szerepet játszott a műfaj népszerűsítésében, melynek fénykora az 1990-es és 2000-es évekre tehető.
  • 47 éve született Mága Zoltán hegedűművész. Zenéjében a komolyzenét, cigányzenét és a popzenét vegyíti.

BORONGÓS LESZ A PÉNTEK SZEGEDEN

Ködösen indul, borongósan és felhősen zárul majd a hét utolsó munkanapja Szegeden. Szerencsére azonban a folytatás nem ilyen lesz, és szombatra már visszatér majd a napsütés is.

ÚJABB HULLADÉKSZIGET ÉRKEZETT A TISZÁN, DE LEGALÁBB A NEHÉZFÉMSZENNYEZÉST MEGÚSSZUK

Sajnos az áradásoknak köszönhetően újabb hulladékkal keveredett uszadék vonul le a Tiszán, amely csütörtökön elérte Szegedet is.

Jó hír viszont, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiadott közleménye szerint előreláthatólag a nehézfémszennyezés nem éri el Szegedet. A szakemberek arra számítanak, hogy a várhatóan szombaton Tiszalökig jutó anyag hígulásának mértéke már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb