Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: ismerd meg a szegedi kung fu anyukát, aki New Yorkban és Hong Kongban tanult a legnagyobbaktól

A szegedi Kovács Eszter, kung-fu oktató, a Szegedi Wu De Iskola vezetője már nagyon fiatalon kapcsolatba került a kungfuval. Általános iskolásként ismerkedett meg a harcművészettel, és már akkor tudta, hogy ez egy életre szóló szerelem, és, ha felnő, akkor is a kung-fuval szeretne foglalkozni. Eszter határozottan haladt a céljai felé, aminek köszönhetően 17 évesen megalapította saját iskoláját, ahol jelenleg is oktat baleseti sebész, ortopéd és sportorvos férjével együtt. Közben, hogy minél jobban kiteljesedhessen hivatásában, bejárta a fél világot, Európától kezdve, Amerikán át, egészen Ázsiáig, hogy elmélyedhessen a neves kungfu oktatók tanaiban.

Eszter 1994 óta gyakorolja az úgynevezett Wing Tsun kung-fu stílust, mely különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan ősi kínai harcművészet, amelyet egy nő hozott létre, pontosabban egy Shaolin-harcos papnő, azért, hogy megbosszulja a Shaolin kolostor felgyújtását. A stílus abban egyedülálló, és azért lehet leginkább a nők „fegyvere”, mert más stílusokkal szemben nem a fizikai erőre épül, hanem a technikák kidolgozásánál a papnő az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, és a könnyedségre helyezte a hangsúlyt.

„A Wing Tsun kung-funak nagyon magas az önvédelmi értéke, és ezért valójában ennek a stílusnak a hétköznapokra alkalmazható tanítása, az, ami igazán nagyszerű. Ez főleg most, a Covid idején mutatkozik meg a leginkább. Kitartásra és önfegyelemre tanít, egy pozitív, hosszú távú gondolkodást ad, gyakorlója megtanulja a problémákat kicsit távolabbról szemlélni, az összképet nézni, megtanít értékelni a jó dolgokat” – magyarázta Eszter, aki, hogy még jobban elmélyedhessen a kung-fu tanításaiban, a már meglévő kilenc nyelvvizsgáját követően, jelenleg japánul tanul.

Eszter elárulta, utazásai során mivel a kung-fu technikája mindenhol ugyanaz, arra helyezte a hangsúlyt, hogy tanítási tapasztalatokat gyűjtsön, például, hogy hol, milyen hangulata van az edzéseknek, hogyan adják át a tananyagot, melyik mester, mire teszi a hangsúlyt.

„ Főként gimnázium és egyetem alatt nagyon sokat utaztam külföldre. Megnéztem az olasz, spanyol, francia, és a holland kungfu iskolákat, de részt vettem osztrák, német, és lengyel iskolák edzésein is. Az egyik ilyen meghatározó élményem volt, amikor Angliában Sifu Shaun Rawcliffe mesterrel nyílt lehetőségem találkozni, de nagy benyomást tett rám az is, amikor Sifu Alex Richter mester iskolájában tanulhattam New Yorkban. Összesen hétszer jártam Kínában, ahol többek között Hong Kongban Sifu Kong Chi Keung mester iskolájába látogattam. Nagyon megfogott az ottani bensőséges hangulata az edzéseknek, például a mester a kínai szertartásoknak megfelelően teával kínálta meg az órákon a diákjait. A különböző országok kung -fu iskolái egy nagy nemzetközi családot alkotnak, mindenhol szívélyesen fogadtak, hiszen mindannyiunkat közös cél motivál, önmagunk jobb megismerése, és képességeink fejlesztése.” – árulta el Eszter.

Eszter tapasztalatai szerint nemre és korra tekintet nélkül, bárki gyakorolhatja a kung-fu művészetét. Sőt, a gyerekeknek kifejezetten hasznos lehet a felnőtté válásban, az a rend és fegyelem, amit a harcművészet megtanít számukra, nem utolsó sorban mindenkinek hasznos lehet az önvédelem elsajátítása, hogy meg tudják védeni az érdekeiket, ha szükséges. Eszter elmesélte, három gyermek édesanyja, és a legidősebb kislány már a junior csoportban gyakorolja a kung -fut, de véleménye szerint, ha a járványhelyzet megszűnésével újra tarthatnak edzéseket, a két kisebbik gyermeke is elkezd ismerkedni a kung-fuval. De természetesen felnőttként, sőt, akár nyugdíjasként sem késő megtenni az első lépéseket. „Azoknak ajánlom a kung-fut, akik nyitottak, és úgymond üres csészeként érkeznek és általunk, itt fel tudnak töltődni pozitív hangulattal.”

A képeket és a videókat köszönjük Eszternek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb