Mindenmás

Napi pakk, szombat: hidegfront érkezik, és kézműves vásár is lesz ma Szegeden

Az elmúlt napok kellemes délutánjai után sajnos épp szombatra érkezik meg a lehűlés Szegedre, bár azért még így is kisüt majd a nap rövidebb-hosszabb időszakokra. Ez utóbbi jó hír abból a szempontból, hogy ma is lesz kézműves vásár a Szent István téren, így ma is lesz olyan szabadtéri program, ahol kikapcsolódhatunk egy kicsit.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Ákos, Bátor, Akács, Antea, Antigoné, Balambér, Balda, Baldó, Éneás, Gábor, Gabos, Gábriel, Lándor, Lantos, László, Leander, Orfeusz, Valdemár – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 138 éve Oscar Hammerstein szabadalmaztatta az első szivarsodró gépet.
  • 121 éve Franz John kezdeményezésére megalapították az FC Bayern München csapatot. Az FC Bayern München Németország legsikeresebb labdarúgócsapata. Sportegyesületként 251 000 taggal rendelkezik, így a második legnagyobb sportegyesület a világon.
  • 119 éve született John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró, az Édentől keletre, és az Egerek és emberek szerzője.
  • 108 éve jött világra Irwin Shaw, amerikai regény- és drámíró , az Oroszlánkölykök szerzője.
  • 89 éve látta meg a napvilágot Elizabeth Taylor angol-amerikai, Oscar-díjas filmszínésznő, a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn szereplője.
  • 71 éve bemutatták az első színes magyar filmet, a Lúdas Matyit. A budapesti Városi Színházban volt a bemutató, a filmet Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte, Hegyi Barnabás fényképezte. Főszereplője Soós Imre, továbbá a kor elismert színészei: Horváth Teri, Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Görbe János és Kiss Manyi. A film kísérleti Gevacolor nyersanyagra készült, amely hamar elveszítette a színét. A kifakult kópia már csak 3%-ban tartalmazott színeket, hangcsíkja is erősen sérült volt. A film felújításával először a Pannónia Filmstúdióban próbálkoztak, de sem a színeket, sem az eredeti hangot nem tudták visszaállítani. A hang reprodukálása érdekében a szereplőkkel újraszinkronizálták a filmet; mivel Soós Imre akkor már nem élt, az ő hangját Csikos Gábor kölcsönözte. A Magyar Nemzeti Filmarchívum 2003–2004-ben digitálisan felújította a film eredeti változatát. A hosszadalmas, komplex eljárás során sikerült regenerálni a film eredeti hangsávját és színeit. 
  • 59. születésnapját ünnepli Adam Baldwin színész, az Acéllövedék és A függetlenség napja szereplője.
  • 57 éves lett Für Anikó, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, A feltaláló és a Coming out szerelője, Uma Thurman magyar hangja.

HIDEGFRONT ÉRKEZIK SZEGEDRE

Az elmúlt napok alaposan elkényeztettek bennünket kellemes délutáni napsütéssel, és bár szombaton is elsősorban derült lesz az égbolt Szeged fölött, azért jóval hűvösebb lesz odakint egy közelgő hidegfrontnak köszönhetően.

MA IS LESZ KÉZMŰVES VÁSÁR A SZENT ISTVÁN TÉREN

Két hete hatalmas pörgés volt a Szent István téren, ahol a 2021-es, első blikkre rendezvénymentesnek ígérkező év első rendezvényét tartották. A kézműves vásár telt házzal pörgött, akkor a szervezők azt ígérték, innentől két hetente rendszeresen élettel töltik meg az Öreg Hölgy környékét, sőt, ha a járványügyi korlátozások engedik, előbb-utóbb a víztorony is látogatható lesz a rendezvény ideje alatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb