Közélet

Elérte az élelmiszerboltokat a harmadik hullám, változhat a nyitvatartási idő

Az elmúlt napokban több helyről érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést veszélyezteti az újabb járványhullám a kereskedelemben – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Mint írják, lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában. 

A Magyar Nemzet megtudta: az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb hullám. A fertőzés ráadásul a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább. A különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. Ez azt jelenti, hogy a naponta több száz, több ezer vásárlót fogadó üzletekben és az azokat kiszolgáló területeken az elkövetkező hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés.

FOKOZÓDÓ NYOMÁS MINDEN FELŐL

Mint a lap írja, a kereskedelmi szereplők legújabban amiatt aggódnak, hogy minden óvintézkedés ellenére a bolti munkavállalók lebetegedésével fokozódhat a nyomás az élelmiszer-alapellátási lánc értékesítői, beszerzői oldalán, ami az előző évi hullámok, sőt a kezdeti pánikvásárlások rohamában is jól állta a sarat.

“A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához” – közölte a Magyar Nemzettel Neubauer Katalin. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára továbbá kiemelte: a boltosok a napi 8–10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az ő védelmükre és az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását.

AZ ELŐZŐ HULLÁMBAN NÉHÁNY KÖNNYEBB FERTŐZÉSES ESETTEL MEGÚSZTA A KERESKEDELEM

Neubauer Katalin jelezte: az előző hullámok idején néhány könnyebb fertőzéses esettel megúszták a kereskedelemben, ilyenkor a műszakok átszervezésével megoldották a zavartalan működést az érintett üzletekben. Neubauer Katalin arról tájékoztatott, hogy több helyről azt a hírt kapták a napokban, hogy a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma, ami ha tovább nő, már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást. Ezért arra kérik az egészségügyi miniszter, hogy a kereskedelmi dolgozók élvezzenek előnyt a védőoltásoknál.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb