Közélet

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben lehetnek a műtétek Szegeden

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. A HVG úgy tudja, hogy az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat. Ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől megáll az élet a szegedi klinikákon.

Jelenleg úgy áll, hogy a szegedi sebészeti klinikán gyakorlatilag nem marad keddtől sebész. A HVG forrása szerint ugyanis eddig csak néhány olyan dolgozó írta alá az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, aki a kora vagy a beosztása miatt nem végez műtéteket. Amennyiben a többiek hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, akkor a szegedi klinikai orvosok harmada nélkül működhet tovább a régió gyógyító centruma.

Forrás: epiteszforum.hu

Pénteken számoltunk be arról, hogy tisztázatlan feltételek miatt Szegeden közel 300 orvos nem akarja aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket, majd őket hívták egyeztetésre az egyetemi vezetők. Két körben tartottak fórumot, az elsőn a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jogi igazgatója és a Klinikai Központ stratégiai igazgatója, a másodikon Rovó László rektor próbált nyomást gyakorolni rájuk.

NINCS MEGÁLLAPODÁS

Az ügy azonban nem mozdult előre. A HVG információja szerint azzal érveltek az egyetemi vezetők, hogy az SZTE klinikái milliárdos adósságot görgetnek, nincs pénz a kért pótlékokra, bérkiegészítésekre, arra, hogy a többi egyetemhez hasonlóan rendezzék a szerződéseket. A klinikai elnök, illetve a SZTE vezetése ugyan kérhette volna az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKF), hogy engedélyezze számukra a többletköltségeket – a szervezet állásfoglalása szerint 30 százalékkal kiegészíthetők a kért juttatások –, ám ők a tartozásokra hivatkozva nem nyújtottak be kérelmet, az ügy tisztázását pedig egy későbbi időpontra, úgy tudják, hogy május végére ígérték.

KEVESEBB LENNE A FIZU EGYESEKNEK, MINT A BÉREMELÉS ELŐTT

Így most a helyzet az, hogy az orvosok, főként a fiatalabbak, akár kevesebbet keresnének, mint a béremelés előtt. A szakvizsgák után sem kapnák meg az érintettek a 40, illetve 60 ezer forintot. A PhD-képzés az új jogviszonyban beleszámít a munkaviszonyba, de most külön igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy ezt az időt az új jogviszony szerinti besorolásnál is figyelembe vegyék. Úgy értesült a HVG, hogy a kora délutáni fórumot egyszerűen otthagyták az orvosok azzal, hogy akkor oldja meg a klinikai központ az ellátást keddtől, ahogy tudja.

SZINTE MINDEN TERÜLETET ÉRINT A PROBLÉMA

A HVG továbbá arról ír, hogy a második fórumot tartó Rovó László keményebben fogalmazott. Ő is a pénzhiánnyal érvelt, de azt is hozzátette, hogy „fentről” kapott az egyetem fenyegetést, hogy amennyiben nem írják alá az orvosok a szerződéseiket, akkor városi kórházként működhetnek tovább. Az új szerződésben sok tisztázatlan pont maradt, ezért egész héten folytak róla az egyeztetések, az ügyben szinte minden klinikáról levelet írtak a dolgozók a Klinikai Központnak. Jelezte problémáit többek között az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet, az arc-, állcsont és szájsebészeti klinika, a gyermeksebészeti osztály, az ortopédiai, a sebészeti, az idegsebészeti és az urológiai klinika, a szívsebészeti osztály, a sürgősségi betegellátó önálló osztály, de a szemészeti, a nőgyógyászati és a pszichiátriai klinika orvosai is csatlakoztak. A szegedi gyógyító centrumban regionális feladatokat látnak el, és azon túl, hogy a betegforgalom is messze náluk a legnagyobb, a legkomplikáltabb eseteket is ott látják el a régióban.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb