- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Kijött a kormányrendelet az örökbefogadásról

- Hirdetés -

Az örökbefogadási eljárás módosításai minden esetben az örökbefogadásra váró gyermekek érdekeire összpontosítanak, hiszen a gyermekvédelem a gyermek érdekeit szem előtt tartva keresi a számára megfelelő szülőt – közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményben szombaton az MTI-vel.

Az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben. Novák Katalin közleményében azt írta, az örökbefogadásra váró gyermekek érdeke, hogy mihamarabb szerető, gondoskodó családra leljenek, így elsődleges cél, hogy biztonságos környezetet kínáló szülők gondoskodása mellett nőhessenek fel azok, akiket örökbe fogadhatónak nyilvánítottak, illetve minél gyorsabban nyilvánítsák örökbe fogadhatóvá azokat, akiket vér szerinti szüleik nem kívánnak felnevelni.

Forrás: ridikul.hu

A SZAKEMBEREK DÖNTENEK

Közölte: ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására. Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást nem érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe – olvasható a közleményben. A közlés szerint az örökbefogadási vizsgálat része

  • orvosi, pszichikai alkalmassági vizsgálat, továbbá környezettanulmányt is végeznek a szakemberek. 
  • Tanulmányozzák továbbá az örökbe fogadni szándékozók motivációját,
  • a család élethelyzetét,
  • nézik az életkort és a személyiséget,
  • a gyermek nevelésével kapcsolatos elképzeléseit.
  • Fontos szempont, hogy a jelentkezők biztosítani tudják-e az „örökbefogadandó” gyermek harmonikus fejlődését, felnevelését. A
  • biztonság kérdése kiemelt szerepet kap, hiszen az érintett gyermekek egy része rendkívül nehéz élethelyzetből kerül a gyermekvédelmi rendszerbe.

A szakminisztérium első feladatai között szerepel, hogy a következő hónapokban áttekintsék minden egyes örökbefogadásra váró gyermek helyzetét és dokumentációját és ahol lehetséges, felgyorsítsák a családba kerülés folyamatát.

Forrás: vasarnap.hu

EMELKEDIK AZ ÖRÖKBEFOGADÓK SZÁMA

“2010 óta számos pozitív változás történt az örökbefogadás terén, melynek eredményeként tíz éve folyamatosan emelkedik az örökbefogadások száma. Ezzel egy időben 90 százalékkal nőtt az örökbefogadók száma is. Jelentősen lerövidült az az idő, amelyet a gyermekek bizonytalanságban töltenek, hiszen már akár 9 hónap alatt is egymásra találhat szülő és gyermek, illetve ingyenessé vált az az örökbefogadó szülők tanfolyama is, így ezt az összeget is gyermekükre fordíthatják” – olvasható a Novák Katalin közleményében.

MÁRCIUS 1. LÉP ÉLETBE A RENDELET

A tárca nélküli miniszter hozzátette továbbá, hogy a biztonság növelését, az örökbefogadó családok anyagi stabilitását szolgálják a kormány családtámogatási elemei, valamint az otthonteremtési lehetőségek, melyek a vér szerinti gyermekek mellett az örökbefogadott gyermekek után is igénybe vehetők. Az erről szóló, szombat este megjelent kormányrendelet március 1-jétől lép életbe. 

Forrás: csaladhalo.hu

AZ AZONOS NEMŰ PÁROK ELŐTT A LEHETŐSÉG BEZÁRULT?

A HVG ezzel kapcsolatban arról ír, hogy a döntés gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy a gyermekeket azonos nemű párok fogadják örökbe és ez alapján az egyedülállók már a gyakorlatban is csak külön miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyereket, az azonos nemű párok előtt pedig teljesen bezárult a lehetőség. A tavaly decemberben elfogadott törvényt rengetegen bírálták, az ugyanis kimondja, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe. Kivételes esetben egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra, ehhez azonban Novák Katalin hozzájárulása szükséges.

Forrás: Index.hu, HVG.hu

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb