Közélet

Csakis házaspárok fogadhatnának örökbe gyereket?

Izgalmas éjszaka volt a tegnapi: Orbán Viktor esti bejelentését követően megjelent a vadonatúj Magyar Közlöny, telis-tele szigorításokkal, éjfél előtt egyetlen perccel pedig egy törvénymódosítást is benyújtottak. Izgalmas tétel a választási törvény és az alaptörvény módosítása, az utóbbiban rögzítik, hogy „az anya nő, az apa férfi”, valamint azt, amely kimondja, hogy csak házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket.

VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁS: VISZLÁT, TÖRPEPÁRTOK?

Kedd éjjel 23:59-kor benyújtotta az Orbán- kormány a választási törvény módosítását, amelynek lényege, hogy pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább ötven egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. A jelenleg hatályban lévő törvény szerint egyébként 27 egyéni választókerület az alsó küszöb. A törvénymódosítást – melyet a társadalmi támogatottsággal nem rendelkező „törpepártok” indulásának a megakadályozásával indokolják – Semjén Zsolt nyújtotta be, előadója Varga Judit igazságügyi miniszter.

VÁLTOZHAT AZ ÖRÖKBEFOGADÁS: CSAKIS HÁZASPÁROK FOGADHATNÁNAK ÖRÖKBE GYEREKET

A kormány más törvénymódosításokat is benyújtott, köztük az Alaptörvény 9. módosítását, amelyben rögzítik, hogy:

  • „az anya nő, az apa férfi”
  • valamint azt, hogy Magyarországon (és így Szegeden is) csakis házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket. 

“Az Alaptörvény eddig is kifejezetten a gyermekek jogaként rögzítette a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra való jogot. A módosítás biztosítja minden gyermek számára a Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést, és garantálja a gyermek születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődését” – írja Varga Judit Facebook oldalán. Az igazságügyi miniszter által jegyzett törvényjavaslat alapján az Alaptörvény L) cikk (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: “Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb