Mindenmás

Napi Pakk: startol a hosszú hétvége Szegeden, ma van a Nagy Szegedi Árvíz évfordulója!

…de még mennyire, hogy startol! Pörgessük meg a pénteket, hogy szériában, egymás után a miénk lehessen a szombat, vasárnap, hétfő! Ma van az 1879-es Nagy Szegedi Árvíz évfordulója, van felettünk egy kis felhő, nomeg négy nap, ami csak a miénk! Hajrá Szeged!

ISTEN ÉLTESSEN BENNETEKET:

A mai névnapos hőseink:

  • Gergely,
  • György,
  • Miksa.

Ne felejtsd el őket felköszönteni, még a végén morcosan indulna a hétvége…

MA VAN A NAGY SZEGEDI ÁRVÍZ ÉVFORDULÓJA

A szegedi „nagy” árvíz volt a török kor óta a legdrámaibb hatást gyakorló esemény a szegedi városkép fejlődésére. 1879. március 12-én, Gergely napján, hajnali 2 órakor betört a víz, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan, és döntő csapást mért a város ősi életformájára, sajátos egyéniségére, de ugyanakkor a modern fejlődés páratlan lehetőségeit is megnyitotta előtte. Ezt a poláris kettősséget megkapó művészettel fejezi ki Pásztor Jánosnak a polgármesteri hivatal előtt látható, összetartozó két emlékszobra: az építő és a pusztító víz szimbolikus alakja (1932).

1879. március 12. éjszakáján új időszámítás kezdődött Szegeden: az azelőtt történteket később úgy emlegették, hogy a Víz előtt volt, a később bekövetkezett eseményekre pedig a Víz után kifejezéssel utaltak.

MA VAN NAGY SZENT GERGELY ÜNNEPE

A tudósok, tanárok, tanulók, iskolák, valamint a zene védőszentje, s az ő nevére utalnak a gregorián énekek, bár ennek vitatott a történelmi alapja. Járványok idején ma is az ő közbenjárásáért fohászkodnak, szóval, sajnos így is van aktualitása Nagy Szent Gergelynek. 

BORONGÓSAN INDULT A PÉNTEK

…és nagyjából ilyen is marad. Felhős, borongós idő és kettős fronthatás is lesz ma Szegeden. Korán keltél? Akkor még láttad az esőt, ilyen is volt mifelénk ma reggel.

Íme a folytatás:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb