Közélet

OGYÉI: Magyarországra nem érkezett az az AstraZeneca szállítmány, amivel több EU-s ország leállította az oltást

Magyarországra nem érkezett az az AstraZeneca szállítmány, amivel több EU-s ország leállította az oltást, számolt be róla az Országos Gyógyszerészeti Intézet a 168 Óra megkeresésére küldött válaszában.

AZ ASTRAZENECA VAKCINA EGY ADOTT TÉTELÉNEK HASZNÁLATÁT FÜGGESZTETTÉK FEL TÖBB ORSZÁGBAN

A hét elején Ausztria felfüggesztette az AstraZeneca vakcina egy adott tételének – az ABV5300 tétel – használatát, miután egyes esetekben többszörös trombózist diagnosztizáltak. Keddtől Észtország, Litvánia, Luxemburg és Lettország szintén felfüggesztette az ABV5300 tétel használatát – írta a Portfolio cikkében. Csütörtökön Norvégia és Izland is bejelentette, hogy felfüggesztik az AstraZenecával végzett oltásokat. Öt másik európai országban is hasonlóan döntöttek, de csak az ABV5300 jelzésű szállítmányra vonatkozóan. Hozzájuk csatlakozott Olaszország is, amely az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást tiltotta meg – írta az MTI.

AZ ÉRINTETT SZÁLLÍTMÁNYBÓL NEM ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

A szóban forgó, egymillió adagot tartalmazó szállítmányból nem érkezett Magyarországra, abból Ausztrián, Észtországon, Litvánián, Lettországon és Luxemburgon kívül 12 európai ország kapott: Bulgária, Ciprus, Dánia, Franciaország, Görögország, Izland, Írország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Svédország – sorolta fel a Telex cikkében.

AZ EMA SZERINT A VAKCINA TOVÁBBRA IS BEADHATÓ

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki tájékoztatása szerint nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható.

Az uniós ügynökség  hangsúlyozta, hogy  a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható. Kiemelték, a szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá.

Fotó: portfolio.hu

AZ ASTRAZENECA GYÁRTÓJA KÖZLEMÉNYBEN REAGÁLT A VAKCINA BIZTONSÁGOSSÁGÁRÓL

„A több mint 10 millió rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára bármely meghatározott korcsoportot, nemet, gyártási tételt vagy a COVID-19 Vaccine AstraZeneca oltóanyagot alkalmazó országot tekintve. Valójában az ilyen típusú események előfordulása jelentősen alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást egyáltalán nem kapott személyeknél általában” – fogalmazott az AstraZeneca gyártója szerkesztőségünkhöz küldött közleményében.

Forrás: MTI/portfolio.hu/telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb