Mindenmás

Szegeden próbálkoznak az online csalók, az MVM nevében

Bár a hosszú hétvégén a szegediek többsége egy kicsit visszavesz a tempóból, az online tér szálhámosai ilyenkor sem pihennek, sőt, csak most kapcsolnak rá igazán. Több olvasónk is írt az elmúlt 24 órában egy MVM levélnek álcázott lehúzási próbálkozásról, ha Te is kaptál hasonlót, vigyázz vele!

EGYSZERŰ, DE POFÁTLAN MÓDSZER

A csalók módszere egyszerű, de első blikkre elég hatékonynak tűnik. Szegedi MVM felhasználóknak küldenek levelet “új földgázszámlája érkezett” tárggyal, amelynek kinézete és tartalma megtévesztően azonos egy szokásos MVM irománnyal. Egy valami azonban rögtön gyanús: bárhová is kattintasz az e-mailben, mindig ugyanarra a landing page-re visz, ahol természetesen semmi más nem vár, mint a bankkártya-adatok megadása a fizetéshez. A számlát természetesen sehonnan sem tudod letölteni, mivel nem is létezik. Az oldalon a fejléc MVM-es, a design már sántít, viszont a szélhámosságot az almenük buktatják le igazán: bárhová is kattint a felhasználó (jogi nyilatkozat, impresszum és társai), mindenütt a fizetési oldal tölt be.

Móni nevű olvasónk elküldte az ominózus e-mailt is, ami elég profi munkának tűnik:

A csalók alapossága nagyjából az első kattintásig tart, a landing page-nek már köze sincs az MVM oldalához, a legfurcsább eltérés, hogy a számlát sehonnan sem lehet letölteni, bárhová kattintasz, mindig ez az oldal tölt be – természetesen a bankkártya-adataid iránt érdeklődve:

NEM EZ AZ ELSŐ ALKALOM

“Egy feltehetően gyanús, adathalász és csaló e-mailről szeretnék nektek jelezni, rajtatok keresztül biztosan több emberhez eljut a hír, nehogy bedőljenek sokan a csalásnak” – írja levelében Móni nevű olvasónk, aki így folytatja: “…a lenti levelet tegnap kaptam, de több szempontból is gyanús nekem. A földgáz számláról értesítés sosem ilyen email címről érkezik, bár a levél törzse és tartalma megtévesztően azonos a szokásos MVM levéllel. A feladó email címe illetve a landoló oldal is gyanús, minden link a fizetési oldalra visz. Sehol sem lehet a számlát megtekinteni. “Mivel a levélben feltüntetett határidő március 15., félő, hogy a hosszú hétvégén többen is befizethetik a hamis számlát és ha valóban csalás, akkor reklamálni is csak későn tudnak majd – zárja sorait Móni.

Krisztián nevű olvasónk szerint ez már nem az első alkalom, hogy gyanús levelet kap az MVM nevében, az informatikusként dolgozó szegedi fiatalember szerint nem csupán direkt lehúzásra, hanem némi adatlopásra is jó lehet az ilyesmi (mármint, nem nekünk, hanem annak, aki elköveti velünk szemben). Krisz arra kér Benneteket, hogy ha lehet, meg se nyissátok a gyanúsnak kinéző mail-t, tovább pedig főleg ne kattintsatok.

TAVALY ÁPRILISBAN 14 MILLIÓ FORINTTAL LOPTAK MEG SZEGED KÖRNYÉKI KISVÁLLALKOZÓKAT KIBERBŰNÖZŐK

Valahogy a koronavírus felpörgette a home office kiberbűnözés világát is. A tavaly tavaszi, szegedi eset a mostaninál is felháborítóbb volt: áprilisban 23.000 euróval (jelenlegi árfolyamon számolva 8.119.000 Ft) és 18.000 euróval (6.354.000 Ft) rövidítettek meg “phishing” cégek egy szegedi és egy kiskunfélegyházi kisvállalkozást – tudtuk meg a szegedi Pintér Gabriella igazságügyi meditátortól, az érintett cégek devizaszakértőjétől. Az akkori esetről készített interjúnkat itt találod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb