Közélet

Merkely Béla négy pontban elmondta, hogy miért állunk jól a koronavírus elleni védekezésben

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora a Pesti TV Plebejus Polbeat című műsorában pontokba szedve magyarázta el, hogy Magyarország miért áll jól a koronavírus elleni védekezésben, és kifejtette, milyen tapasztalatai vannak a Szputnyik vakcinával, amit ő és édesapja is megkapott – írj az origo.hu.

A védekezés egyik kulcsembere azt is hozzátette: azt támogatja, hogy változzon az eljárásrend, és a második oltásokra félretett vakcinákat is adják be az embereknek, hiszen már egy adag oltóanyag is 85 százalékos védettséget adhat, a kórházba kerüléstől és a haláltól pedig már önmagában is nagy bizonyossággal megvéd. Merkely Béla üzent a “tízmillió virológusnak és oltásszakértőnek is”: ne próbáljunk okosabbak lenni, hiszen a felfutó fertőzések idején a legfontosabb, hogy bármelyik vakcinát mihamarabb megkapjuk.

A SIKER 4 PONTBAN

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi tanácsadócsoportjának tagja, aki az első napoktól fogva a védekezés egyik meghatározó szakembere, pontokba szedve is elmagyarázta, hogy Magyarország miért tud a nemzetközi átlagnál eredményesebben védekezni a járvány ellen:

  • Magyarországon az elsők között állt fel az Operatív Törzs, a járvány első hullámát az idejében hozott intézkedések hatására gyakorlatilag nem éltük meg. Nyertünk öt hónapot, így felkészülhetett az ország és az egészségügy, pedig már márciusban, teljesen védtelenül elérhetett volna minket egy olyan hullám, mint a mostani.
  • Nagyon fontos az is, hogy nem összevissza hozták az intézkedéseket, hanem meggondoltan. Olaszországban például napról napra és megyéről megyére változtatták a szabályokat.
  • Nagyon jelentős fegyvertény, hogy hozzájutottunk olyan vakcinákhoz, amelyekhez Nyugat-Európa nem tudott. Nekünk volt bátorságunk beszerezni olyan oltóanyagokat is, amelyeket világszerte sikerrel alkalmaznak, de a túladminisztrált uniós struktúrából kihullottak.
  • Magyarországon pillanatok alatt elkezdték gyártani a remdesivirt és a favipiravirt, a koronavírus gyógyításának két fő hatóanyagát, ami Nyugat-Európában sokáig nehezen és drágán volt beszerezhető. Ez is egy komoly teljesítménye az országnak és a hazai gyógyszeriparnak. Innen is bátorítom a háziorvosokat, hogy az elérhető gyógyszereket már az otthoni ápolás szakaszában írják fel a betegeknek.

AZ A JÓ VAKCINA, AMI A VÁLLUNKBAN VAN

Merkely Béla – kérdésre válaszolva – az orosz Szuptnyik V vakcina ellen folyó, politikai jellegű hangulatkeltéssel kapcsolatosan arról beszélt: “nagyon veszélyes a hangulatkeltés, hiszen az a jó vakcina, ami a vállunkban van. Ráadásul a Szputnyikot, amit magam és édesapám is kapott, megvizsgáltuk itt az egyetemen, és kiderült: kiváló vakcina, nagyon jó eredményei vannak.” Egy modern, vektoralapú oltóanyag, aminek a harmadik fázisú vizsgálatai azonos, vagy jobb védettséget mutatnak ki a legnépszerűbb nyugati vakcinákhoz mérten – mondta.

ÖNVIZSGÁLAT AZ OLTÁS UTÁN

“Megnézettem például a saját ellenanyag-képződésemet. Az ismert megfertőződésemet követő harmadik hónapban az ellenanyagom 2,5 egység volt, ez igen alacsony, de egy darab Szputnyik vakcina után 1025 fölé nőtt, nagyon magasra, s van olyan kollégám, akinél a 4000-et, egy másiknál a 25 ezret is elérte a vér milliliterére vetítve” – emelte ki, majd a Semmelweis Egyetem rektora hozzáfűzte, hogy a Sinopharm oltóanyagot is több mint 60 millió ember már megkapta, és az kifejezetten alkalmas a gyors beoltásra. Merkely Béla szerint az utóbbi évtizedekben az oltások kérdése egy misztikus történet lett a közvélemény előtt, miközben az egész orvoslástörténelem azt igazolja, hogy a nagy ugrást a várható élettartamban az oltások feltalálása és elterjedése hozta meg.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Devops Services
'Fel a tetejéhez' gomb