Mindenmás

Németország is felfüggeszti az AstraZenecával történő oltást

Németországban elővigyázatosságból felfüggesztik az AstraZeneca vakcinájának használatát – írja a Spiegel online kiadása. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a Paul-Ehrlich-lnstitut szakértőinek ajánlása alapján hozták meg az erről szóló döntést. Az intézkedés egyelőre ideiglenes.

Március 11-én több ország is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanakkor azt közölte, nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, ezért a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható. 

NÉMETORSZÁG MÉGIS FELFÜGGESZTI AZ OLTÁST

Elővigyázatosságból viszont felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről érkeztek bejelentések – jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter. Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek. Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés  közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát – közölte a miniszter.

Magyarországra az OGYÉI szerint nem érkezett az az AstraZeneca szállítmány, amivel több EU-s ország leállította az oltást:

Forrás. 24.hu, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb