Közélet

Kijárási tilalom? Regionális szigorítások? Újabb kormányzati bejelentés jöhet a héten

Papírforma szerint március 22-ig, jövő hétfőig tartanak zárva a március 8-án rendeletben bezáratott üzletek. Ez egyet jelent azzal, hogy a szerdai kormányülésen döntést kell hozni a helyzet meghosszabbításáról, finomításáról vagy szigorításáról, nomeg azzal, hogy a csütörtöki kormányinfón újabb, a szegediek mindennapjait gyökeresen befolyásoló bejelentések jöhetnek. Ha bejön a Galgóczi-dramaturgia, a regionális szigorítások időszaka köszönthet be hamarosan, a cikkünkben arra keressük a választ, mennyire érinthet ez bennünket, szegedieket.

A JELENLEGI HELYZET: A BOLTOK EGY RÉSZE BEZÁRVA, A SZEGEDI ANYUKÁKBÓL HOME OFFICE TANÍTÓNÉNI LETT

A mostani szabályozás március 8-án lépett életbe, nagyon leegyszerűsítve a következő történt:

  • bizonyos kivételeket (élelmiszerbolt, piac, drogéria, patika, benzinkút, autószervíz és még sokan mások) leszámítva március 22-ig, két hétre bezáratták az üzletek egy részét,
  • az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárták, az utóbbiak esetében online oktatásra állt át az ország.

A holnapi kormányülésen az iskolák, óvodák kapcsán tehát még nem kell döntést hozniuk, a boltok bezárásáról viszont már annál inkább.

MIRE SZÁMÍTHATUNK? POCSÉK SZÁMOK ÉS EGY SZOLÍD FELVEZETÉS GALGÓCZI ÁGNESTŐL

Ha a napi számokat nézzük, túl sok jóra (és enyhítésre) nem számíthatunk: tegnap reggelre, az előző 24 óra adatai alapján 7706 új esetet regisztráltak országosan, ebből Csongrád-Csanád megyére szűkítve 308 újabb fertőzött jutott, de a napokban már a tízezres (rém)álomhatárt is megközelítettük. Ez a szám a legutóbbi Gulyás Gergely bejelentés reggelén közzétett 6278 fős emelkedéshez képest sem fest túl jól, bár járványügyi szakemberek szerint ennyire rövid idő alatt egyszerűen még nem látszanak a korlátozások hatásai. Egy valami azonban biztos: az új esetek mellett a kórházban lévők és a lélegeztetettek száma is torony magas.

Az utóbbi napokban Tőletek, a Szeged365 olvasóitól befutott üzenetekben gyakran felmerül a kérdés: még nagyobb szigor jöhet?

Mi arra tippelünk, a választ ismét a nyilatkozatokban rejtették el. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője szerint Magyarországon regionális intézkedéseket vezethet be a kormány a koronavírus gyors terjedése miatt. Szavaira érdemes figyelni, mert amikor legutóbb az iskolák bezárását vetítette előre, akkor a kormány elrendelte a tantermen kívüli oktatást.

A SZIGOR ELŐSZELE: REGIONÁLIS INTÉZKEDÉSEK JÖHETNEK, KIJÁRÁSI TILALOMMAL?

Az NKK járványügyi főosztályának vezetője a hosszú hétvégén arról beszélt, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be. Miután a kórházak terhelése és a járvány gyors terjedése miatt a korábbi szigorítások visszavonása nem lenne indokolt, így Galgóczi szavai alapján a Portfolio.hu arra tippel, hogy egyes megyékben még szigorúbb korlátozásokat vezethet be a kormány. 

Mint a portál írja, amennyiben a tavaly tavaszi intézkedésekből és a járvány mostani súlyosságából indulunk ki, akkor a következő lépés a kijárási tilalom bevezetése kellene, hogy legyen. Ez formálisan nem zárná ki az enyhébb területeken történő visszalazítás lehetőségét, de az utóbbi nem életszerű, mert az enyhébb területeken is felfelé tart a járványgörbe, tehát a visszalazítás “megbosszulhatná” magát. A Portfolio szerint az is benne van a pakliban, hogy a különböző fertőzöttségű területek közötti átjárást korlátozzák.

A fent említett elemzés az alábbi szigorításokra saccol:

  • a nem létfontosságú üzletek bezárása egyes megyékben (vagyis az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül minden bolt),
  • maszkhasználat szigorítás, megkövetelve az erősebb védelmet nyújtó FFP2-es használatát,
  • akár el is rendelhetik a kötelező home office-t bizonyos ágazatokban.

SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN AKÁR MÉG BIZAKODÓAK IS LEHETÜNK

Önzőek leszünk: szegedi hírportálként, főként szegedi olvasótáborral első sorban arra keressük a választ, egy esetleges regionális szigorítás esetén mennyire lehet érintett Csongrád-Csanád megye. Ismét a Portfolio-t hívjuk segítségül, pontosabban két térképüket, amelyek közül az első azt kutatja, hogy nominálisan hány beteget derítettek fel egy hét alatt megyékre bontva. A sötétzöld megyék jobban, a világoszöldek kevésbé érintettek. Budapesten egy hét alatt 10 600 új esetet regisztráltak, Pest megyében pedig közel 9000 beteget. A sorban Győr-Moson-Sopron megye következik, 3100 esettel, Csongrád-Csanád az 1781 fős heti esetszámmal a 12. helyen van, ami bizakodásra ad okot:

Ha népességarányosan vizsgáljuk a járvány terjedését – a szakemberek szerint ez jobban mutatja a helyzet súlyosságát – már Komárom-Esztergom megye a leginkább érintett, 100 ezer lakosra vetítve ugyanis 830 estet regisztráltak egy hét alatt, Somogyban pedig 770 beteget derítettek fel. Ugyanebben az összevetésben Nógrád, Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér számít különösen pocsék helyzetben lévőnek. Csongrád-Csanád a kilencedik legrosszabb helyzetben van, a 100 ezer emberre jutó 446 fő alapján a középmezőnyben foglalunk helyet:

BUDAPEST, PEST MEGYE ÉS GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN A LEGNAGYOBB AZ ESÉLY A REGIONÁLIS SZIGORÍTÁSRA

Galgóczi Ágnes Budapestet és Pest megyét nevezte meg, mint a vírus legérintettebb régiói, így könnyen lehet, hogy a kabinet holnap nem a népességarányos számok alapján fog dönteni a szigorítások bevezetéséről és nem is a vírus terjedésének dinamikáját nézi meg, hanem a nominális fertőzötti számokat – írja a Portfolio. Akármelyik adat alapján is döntenek, Budapestnek, Pest megyének és Győr-Moson-Sopronnak jó esélye van arra, hogy bekerüljön a szigorítási körbe a fertőzöttség jelenlegi szakaszában. Ugyanakkor Komárom-Esztergom és Somogy kihagyása különösen érdekes lenne, hiszen a népességarányos mutatók alapján ezekben a megyékben gyorsan terjed most a járvány. Bármilyen szemszögből is nézzük, Csongrád-Csanád megye viszonylag jó (egészen pontosan: kevésbé rossz) helyzetben van, egy regionális szigorítás esetén jó eséllyel kerülhetünk “körön kívülre.”

Bárhogy is lesz, csütörtök dél környékén már okosabbak leszünk, a soron következő Kormányinfó bejelentéseit természetesen ezúttal is élőben fogjuk adni, szöveges tudósítás és live stream formájában is.

Forrás: Portfolio.hu, Nemzeti Népegészségügyi Központ, koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb