Kikapcs

Virtuális kiállítás mutatja be a szentesi színház felújítása során talált leletanyagot

A Koszta József Múzeum új virtuális kiállításán ismerhetik meg az érdeklődők azt az elsősorban kerámiatöredékekből álló leletanyagot, melyet a szakemberek a szentesi színház felújítása során találtak – adta hírül a közgyűjtemény.

A szentesi Koszta-múzeum online kiállítótere, a netmuzeum.hu 2019-ben jött létre, hogy így sokkal szélesebb körben ismerhessék meg az érdeklődők a közgyűjtemény tárlatait. A netmuzeum.hu oldalon olyan kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek már nem látogathatóak, vagy a pandémiás helyzet miatt nem kerülhettek a közönség elé.

Fotó: hir45.hu

A múzeum legújabb virtuális kiállítása a szentesi Tóth József Színház színpadrésze alól előkerült kerámialeleteket mutatja be. 2019 tavaszán a múzeum munkatársai az épület felújításához kapcsolódó földmunkák során régészeti megfigyelést végeztek. Az épület déli szárnyában, közvetlenül a színpad alatti pincerészben, a mai felszíntől nagyjából négyméteres mélységben kerámiatöredékeket találtak. Az alaposabb vizsgálat három nagy méretű, kora újkori méhkasos oldalú hulladéktároló gödröt tárt fel, amelyekből a gazdag kerámiaanyag mellett állatcsontok, üvegedény-töredék, egy vaskés és egy cseréppipa töredéke is napvilágot látott. A leletanyag nagy része töredékekből áll, a kerámiaanyagban azonban számos összeragasztható darab volt, néhány esetben pedig részben vagy teljesen ki lehetett egészíteni az edényeket. A tárgyak legszebb darabjaiból összeállított válogatást láthatja a nagyközönség a netmuzeum.hu oldalán a legújabb virtuális kiállítás keretében, részletes ismertetőkkel.

Forrás: MTI
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb