Mindenmás

Napi pakk: nem ússzuk meg szárazon Szegeden, ma van Berki Krisztián szülinapja

„Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!” – tartja a mondás. Igaz, nem ússzuk meg szárazon ezt a napot sem Szegeden, de ha hiszünk a néphiedelemnek bizakodhatunk benne, hogy hamarosan fordul a szerencsénk és kisüt a nap felettünk. 81 éve született Sinkó László, a Macskafogó főhősének magyar hangja, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász a 36. szülinapját ünnepli, de a mai naphoz köthető az első űrséta is. Főzz egy erős feketét, és tarts ma is a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Sándor, Ede, Alexandra, és Nárcisz nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 146 éve, 1875 -ben ezen a napon született Borsos József építész. Az ő tervei alapján olyan nevezetes épületek készültek, mint Szegeden a Honvéd téri református templom, Hódmezővásárhelyen a Tabán, református templom és lelkészlak és a Susán, református templom és lelkészlak, valamint a Krematórium épülete, a Debreceni Egyetem előtti park terve, az Egyetemi templom, az ortodox zsidó imaház, és a stadion is.  
Honvéd téri református templom, fotó: palmculture.eu
  • 81 éve megszületett Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ő volt a Macskafogóban Nick Grabowski, a visszavonult szuperegér-ügynök, valamint A bárányok hallgatnak című filmben Dr. Hannibal Lecter, vagyis Anthony Hopkins magyar hangja.
Fotó: art7.hu
  • Ma 62 éves Luc Besson rendező, forgatókönyvíró, producer (Leon, a profi, Az ötödik elem, Taxi, A szállító).
  • 56 éve 1965 – ben ezen a napon történt az első űrséta, amit a szovjet űrhajós, Alekszej Leonov hajtott végre. Leonov egy Voszkod 2 nevű űrkabinból szállt ki – biztosítókötéllel – és 20 percet tartózkodott a világűrben.
Fotó: m.mult-kor.hu
  • 163 éve született Rudolf Diesel német gépészmérnök, a róla elnevezett belső égésű motor feltalálója.
  • 67 éve született Józsa Imre, Jászai Mari-díjas színész, filmszínész (Az Isten is János, Tévedések vígjátéka, A szalmabábuk lázadása). Gyakran szólaltatta meg Nicolas Cage, Chevy Chase amerikai és Christian Clavier francia színészt, de ő kölcsönözte a Vészhelyzetben Greene dokinak is a hangját.
  • Ma 36 éves Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok tornász, lólengés-specialista, az Újpesti TE sportolója volt, 2021-től sportigazgató a Magyar Tornaszövetségben.
Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

NE TEDD EL AZ ESERNYŐD, MA IS SZÜKSÉGED LEHET RÁ SZEGEDEN

Jól teszed, ha magadnál tartod még ma is az esernyőd, hiszen maradnak a záporok Szegeden, így sajnos az igazi tavasz még mindig várat magára a Napfény városában. Hajnalban marad a 2 fok, majd napközben is az átlagosnál hidegebb levegő érkezik észak felől és 6 fokot mérhetünk csupán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb