Közélet

Kiszivárgott infó a szerdai kormányülésről, Szeged 365 tippelde a csütörtök délelőtti bejelentésekről (frissítve)

“Nincs ugrabugrálás” – mondta egy kormányzati forrás a sokak által várt szerdai kormányülés után az ATV-nek arról, mi lesz a korlátozó intézkedések sorsa jövő hétfő után. Az Index húsvéti szigorításokról írt, az Origo épp az ellenkezőjéről, mi pedig egy csokorba gyűjtöttük az összes sajtóértesülést. Érkezik egy Szeged365 tippelde, a ma délelőtti Kormányinfón esedékes bejelentések lehetséges forgatókönyveivel, a rendelkezésünkre álló információk, fülesek, kiszivárogtatások alapján.

Mielőtt végig pörgetjük a különféle verziókat, érkezzen egy villámgyors visszatekintés. A mostani szabályozás március 8-án lépett életbe, nagyon leegyszerűsítve a következő történt: 

  • bizonyos kivételeket (élelmiszerbolt, piac, drogéria, patika, benzinkút, autószervíz és még sokan mások) leszámítva március 22-ig, két hétre bezáratták az üzletek és szolgáltatások nagy részét,
  • az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárták, az utóbbiak esetében online oktatásra állt át az ország.

KISZIVÁRGOTT INFÓ A KORMÁNYÜLÉSRŐL: AMÍG A SZÁMOK NEM JAVULNAK, NINCS UGRABUGRÁLÁS

Kezdjük a legvalószínűbb forgatókönyvvel: minden marad úgy, ahogy március 8. óta van. Két hete bevezették az új korlátozásokat, a számok az utóbbi napokban csökkentek, de még mindig ijesztőek, logikusnak tűnik egy újabb két hetes hosszabbítás. Ezt a forgatókönyvet erősíti egy, a szerdai kormányülésről jött füles: az ATV-nek egy meg nem nevezett képviselő azt súgta, amíg a számok nem javulnak, nem lesz lazítás. A csatornának a kormányzati forrás úgy fogalmazott, a járványügyi mutatók közül ezt a négy legfontosabb számot nézik:

  • a napi új fertőzések számát,
  • a kórházban lévő koronavírusos betegekét,
  • a lélegeztetőgépre kerülteket és
  • az elhunytakat.

“Amíg ezek a számok tendenciaszerű javulást nem mutatnak, addig nincs nyitás, nincs lazítás” – fejtette ki a portálnak súgó politikus. Arra a felvetésre, hogy lesz-e további szigorítás, visszatért arra, hogy a számokat kell nézni, figyelni a járvány elleni védekezés, a korlátozások hatását, “de nem lehet ugrabugrálni”. Az osztrák és más európai példák azt mutatják, hogy ahol egy lépést tettek előre, egyet hátra – szigorítottak, lazítottak – nem sikerült megfékezniük a járványt. “Olyan korlátozásoknak van értelme, amiket az emberek ismernek és amik legfőképp betarthatóak” – fejtette ki a portálnak a forrás, aki arra is kitért, hogy még nem tudni, platón van-e a járvány.

A felvázolt forgatókönyvet erősíti Orbán Viktor egyik, a vasárnapi rádióinterjújában tett kijelentése is: a miniszterelnök azt mondta, hogy “ha valaki meg tudja mondani, mikor lehet újranyitni, attól kérjük el tőle a heti lottószámokat is.” Magyarán, egyelőre nincs sem lazítás, sem szigorítás, minden marad hétfő után is a jelenlegi állapot szerint.

INDEX: ÚJABB SZIGORÍTÁSOK JÖHETNEK, A HÚSVÉTI MOZGÁSOKAT AKARJÁK MEGAKADÁLYOZNI VELÜK

A másik verzió, hogy további korlátozásokat vezetnek be, regionális szinten. A fent említett csatornához hasonlóan az Index is kapott némi fülest tegnap, a portál értesülései szerint a húsvéti ünnepekre újabb szigorítások jöhetnek. Az Index cikkében azt írja: az operatív törzs megfontolhatja, hogy a több mint tízezer kórházban ápolt koronavírusos eset miatt a mostaniakon is túlmutató korlátozásokra tegyen javaslatot, a cél a járványügyileg kockázatos “húsvéti nagy mozgások” megakadályozása.

“Megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezethetnek be” – közölte Galgóczi Ágnes vasárnap a közmédiával, a nyilatkozat már csak azért is nagyot ment, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője által elejtett mondatok pár nap csúszással gyakran szoktak kormányzati bejelentésként is elhangozni.

Az Index meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szerda délután azt írta, még az ünnep előtt életbe lép egy regionális szigorítás: a portál szerint Komárom-Esztergom, Somogy, Pest, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyékre tiltanák meg az átjárást. A portál szerint tovább szigoríthatják a maszkhasználatot, megkövetelhetik a többi maszknál erősebb védelmet nyújtó FFP2-es maszkokat, bizonyos ágazatokban elrendelhetik a kötelező home office-t és a bolti vásárlás szigorításának valamilyen formája is visszatérhet. Az utóbbiakra a Kormányzati Tájékoztatási Központ tromfolt rá elsőként, akik azt írták, hogy „a már megjelent értesüléseik helytelenek, minden alapot nélkülöznek.” Ezt követte Gulyás Gergely szerda esti Facebook posztja, aki konkrétan álhírnek nevezte azt, hogy területi lezárásokra készülnének.

EGY OPTIMISTA VÁLTOZAT: MA HOZHATJÁK NYILVÁNOSSÁGRA AZ ÚJRANYITÁSI ÜTEMTERVET

A Gulyás-posztot követően ránk tört a kincstári optimizmus: mi van, ha Galgóczi Ágnes a “területi intézkedések” alatt nem szigorításokat értett, hanem pont fordítva? Miniszteri cáfolat ide vagy oda, egy valami biztos: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket mondott az ominózus közmédia-interjúban. Magyarán mondva az is lehet, hogy a kevésbé fertőzött megyékben valamiféle lazításra gondolt, ebben az esetben Szeged és környéke a bizakodó régiók közé tartozhat – az alábbi cikkünkben mindezt konkrét adatokkal mutatjuk be:

Szintén életképes forgatókönyv, hogy semmilyen újabb korlátozást nem jelentenek be a mai Kormányinfón, hanem az eredeti terveknek megfelelően és a nemzeti konzultáció eredménye alapján húsvét után fokozatosan elkezdik az enyhítést. Ma zárják a konzultációt, az Index szerint nyilvánosságra hoznak ezzel összefüggésben egy újranyitási ütemtervet, amit Gulyás Gergely jelent be délelőtt. Az Origo szerint a védettségi igazolványról is dönthetett szerdán a kormány, a vakcinaútlevél azonban most nem volt téma.

MÉG EGY OK AZ OPTIMIZMUSRA: A PORTFOLIO SZÁMÍTÁSAI ALAPJÁN MÁR ÁPRILISBAN EL LEHETNE KEZDENI A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSÁT

Június közepéig a teljes felnőtt lakosság beoltására elegendő koronavírus-vakcina érkezhet Magyarországra, így az oltási stratégia felpörgetésével már május második felére be lehetne oltani a 7.8 millió felnőttet, a védettek körének becslése alapján pedig – optimista forgatókönyv mellett – már akár április második felétől is meg lehetne kezdeni a gazdaság fokozatos nyitását – derül ki a Portfolio számításaiból.

Rengeteg múlik persze például a harmadik hullám letörésének sikerességén, a magyarok oltási hajlandóságán, illetve azon is, hogy a különféle mutációk mellett a lakosság mekkora körének kell védettnek lennie a biztonságos nyitáshoz.

A gazdasági portál becslései minden esetre nagyon bíztatóak, kattints IDE az összes adathoz, grafikonhoz.

MI ERRE A FORGATÓKÖNYVRE TIPPELÜNK (SZUBJEKTÍV)

Ha mindenkinek igaza van, egyben minden egyes – egymásnak gyakran ellent mondó – kiszivárogtatás, sajtóértesülés igaznak bizonyul (leszámítva a direktben megcáfolt területi szigorítás témakörét), egy ilyen forgatókönyv képe rajzolódik ki:

  • a kormány a szerdai ülésén még nem döntött a korlátozások szigorításáról, vagy lazításáról, ergo hétfő után is maradunk a március 8. óta érvényben lévő rend szerint,
  • rákészülnek a húsvétkor várható országon belüli utazási dömpingre, családi látogatásokra és azok esetleges negatív járványügyi következményeire, tehát “bekészítenek” némi korlátozást az ünnepi hétvégére, de ezeket feltehetően még nem lövik el a mai Kormányinfón,
  • és már gőzerővel tervezik a húsvét utáni újranyitást, esetlegesen regionális enyhítésekkel. Ha önzőek vagyunk, azt írjuk: ilyen esetben mi, szegediek az elmúlt egy hét számai alapján a szerencsésebbek közé tartozhatunk. Maradjon is így.

Hogy konkrétan mi fog történni, melyik forgatókönyv fog megvalósulni, ma délelőtt megtudjuk: a 11 körül kezdődő Kormányinfó bejelentéseit természetesen ezúttal is élőben fogjuk adni, szöveges tudósítás és live stream formájában is.

FRISSÍTVE: AZ “A” VERZIÓ JÖTT BE, MARAD MINDEN

Lement a mai kormányinfó, a Szeged 365 tippelde első verziója jött be: marad minden, Gulyás Gergely közölte, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. A miniszter elmondta, Orbán Viktor péntek reggel jelenti be a következő hetek terveit.

Péntek reggel 7:30 – tól folyt. köv. a miniszterelnöki interjú élő tudósításával!

Forrás: NNK, Index, ATV, Origo, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: matte lippenstift
'Fel a tetejéhez' gomb