Közélet

Operatív Törzs: messze nincs itt a nyitás ideje, hiába akarnak sokan már szabadulni

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a Magyarországon alkalmazott PCR-teszteket nem cselezi ki semmilyen, itt előforduló mutáns – derült ki az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, hogy több olyan mutáns is megjelent a vírusból, amelyet a hagyományos PCR-teszt nem mutat ki. Tisztázta, hogy Magyarországon az alkalmazott PCR-teszt három előforduló mutánst is kimutat, míg más országokban olyanokat használnak, amelyek csak egyet.

REKODOK DŐLNEK MEG NAPRÓL-NAPRA

Müller Cecília azt is elárulta, hogy megdőlt a korábbi, egy nap alatti halálozási rekord a koronavírus-járvány harmadik hullámában, az aktív fertőzöttek számában pedig lassan ott tartunk, ahol a második hullám csúcsán voltunk. Szerinte, fontos lenne, hogy mindenki beoltassa magát, a járványgörbe meredeken ível felfelé, napról napra megdőlnek a csúcsok, az elmúlt 24 órában 6502 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az eseményen szólt arról is, hogy a vírus folyamatosan mutálódik, ezért ez új feladatokat jelent a szakemberek számára nap mint nap. Ismertette a járványmatematikusok kutatási eredményeit is, ami alapján kijelentette: nehéz hetek várnak ránk. “A szennyvízben mért értékek arra utalnak, hogy nőni fog a fertőzöttek száma” – húzta alá.

Arról is beszélt, hogy egyre több embert ápolnak kórházban, számuk mára eléri a 10 386-ot, 1170-en pedig lélegeztetőn vannak. Kiemelte, hogy igazolódni látszanak az előrejelzések, és messze nincs itt a nyitás ideje.

FŐ A MAGATARTÁS

Müller Cecília továbbá arra kért mindenkit, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne menjen sehová, ne most intézkedjen. Kijelentette, messze nincs itt a nyitás ideje, hiába akarnak sokan márszabadulni. “Kérem, az operatív törzs döntéseit fogadják el!” – húzta alá. A munkáltatókat ösztönözte, ahol lehet, éljenek a home office lehetőségével, valamint tisztázta azt is, hogy köhögéssel, tüsszögéssel és beszéddel terjed a vírus, a mutáns még jobban, mint a vadvírus.

ÉRKEZETT OLTÓANYAG

Az orszságos tisztifőorvos közölte azt is, hogy 54 ezer Moderna, 21 600 AstraZeneca (78 ezer helyett) vakcina érkezett, így látható, hogy az oltóanyag mennyisége szab határt az oltásnak. A 6752 oltópontból 6000 működik aktívan, a többire egyelőre – oltóanyag híján – nincs szükség. A tömeges oltások idején megfelelő kapacitásra kapcsolnak majd. A nemzeti oltóanyaggyár munkájának jelenlegi állásáról is beszélt. Elmondta: “a Debreceni Egyetemmel közösen az NNK fejleszti a vakcinát, ennek az lesz a nagy előnye, hogy a hazánkban izolált vírustörzseket dolgozzuk fel. Ezek hatásossága legalább olyan jó lesz, mint a most használt ötféle vakcina hatásossága. Jelenleg az állatoltásoknál tartunk, itt követjük nyomon az oltóanyag hatásosságát, az ellenanyag termelődését és a sejtes választ.”

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: 567 maszkszabálysértőt találtak szerdán, szinte mindenki a nyílt utcán volt közülük az intézkedéskor, vendéglátóhely bezárására nem került sor. 336 rendőri intézkedés történt a kijárási tilalom és a csoportosulás szabályainak megszegőivel szemben (eddig összesen több mint 51 ezer ilyen volt).

GULYÁS GERGELY SZERINT SINCS ITT AZ IDEJE A NYITÁSNAK

Gulyás közölte, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Az oltás folytatódása a járvány elleni küzdelem legfőbb fegyvere. Ha az oltásszámokat nézzük, akkor az unióban a második helyen állunk – tette hozzá.

Forrás: Infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb