Közélet

Gulyás Gergely: a számok rosszak, nincs ideje lazításnak

Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n: a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb tudnivalókról, az oltások haladásáról, a vakcinák elérhetőségéről, és a korlátozó intézkedések sorsáról jövő hétfőtől ezúttal is Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást.

10:16 GULYÁS GERGELY : KÖZEL JÁRUNK A HARMADIK HULLÁM CSÚCSÁHOZ

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején elmondta, közel járunk a harmadik hullám csúcsához. A számok meglehetősen rosszak, de ezt a szakemberek is jelezték már előre, de ahogy a miniszter elmondta, az egészségügynek vannak még kapacitásai.

10:18 MÉG NEM JÖTT EL A LAZÍTÁS IDEJE

Gulyás közölte, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Az oltás folytatódása a járvány elleni küzdelem legfőbb fegyvere. Ha az oltásszámokat nézzük, akkor az unióban a második helyen állunk – tette hozzá.

10:21 ORBÁN VIKTOR JELENTI MAJD BE A KÖVETKEZŐ HETEK TERVEIT

Orbán Viktor péntek reggel jelenti be a következő hetek terveit – mondta el Gulyás Gergely.

10:23 POSTAI ÚTON ÉRKEZNEK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYOK

Aki akár oltást kapott, akár a betegségből felépült, az megkapja a védettségi igazolványát postai úton – mondta Gulyás Gergely. Beszámolt arról is, hogy újabb vakcinabeszerzési lehetőségek vannak kilátásban, de erről csak szerződéskötést követően adnak tájékoztatást – mondta Gulyás. Az AstraZeneca-oltással kapcsolatosan a miniszter tájékoztatott, hogy a vakcina védettséget nyújt, és nem jár mellékhatásokkal.

10:25 CSAK AZ ELLENŐRZÖTT VAKCINÁKKAL OLTANAK MAGYARORSZÁGON

Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinával olt – mondta el Gulyás Gergely. Ha egy biztonsági ellenőrzés nem ért véget, akkor értelemszerűen nem oltják el azt – tette hozzá. Másrészt a második oltásra is félre kell tenni a vakcinákból. Véleménye szerint érdemi különbség nincs a keleti és nyugati vakcinák között. 

10:27 MÁRCIUS VÉGÉN LEHET A HARMADIK HULLÁM TETŐPONTJA

Megfelelő mennyiségű oltottság esetén nem lesz szükség újabb zárásra – mondta Gulyás Gergely. A szakértők szerint a harmadik hullám csúcsközelében járunk, a legpesszimistább előrejelzések szerint március végén lehet a tetőpont – közölte a miniszter. Gulyás Gergely kérdésre kifejtette, hogy nagyon nehéz megjósolni, mikor lélegezhetünk fel. Jelentős enyhítő intézkedések néhány héten belül várhatóak – tette hozzá. 

10:30 MÁJUSRA, JÚNIUSRA TEHETŐ A LAKOSSÁG ÁTOLTOTTSÁGA

A kormány úgy számol, hogy júniusig vagy akár már májusban is elérhető a teljes átoltottság.

10:36 ORSZÁGOSAN EGYSÉGES A VÉDEKEZÉS

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a mostanihoz képest 2,5 félszer több lélegeztetésre is van kapacitás. Elmondta, országosan egységes védekezés van, nem regionális.

10:38 OLTÓPONT ELEGENDŐ VAN, VAKCINÁBÓL KEVÉS

Gulyás Gergely közölte, elegendő oltóponttal rendelkezünk, vakcinából viszont kevés áll rendelkezésre, a miniszter reményei szerint  április-májusra lesz elég vakcina.

10:40 A BÍRÓK ÉS ÜGYÉSZEK MEGKAPTÁK MÁR AZ OLTÁST

4500 ügyészt és bírót beoltották már, közölte a miniszter. Kérdésre elmondta, továbbra is a legidősebbek beoltása a legfontosabb, így az érettségiző tanárokat nem oltják külön.

10:45 FÉL ÉVRE ÉRVÉNYES A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

Gulyás Gergely elmondta, a szakértők egyelőre nem tudják pontosan, hogy meddig ad védettséget a vakcina, de legalább fél évre igen. Az igazolványban szerepel a beoltás dátuma. Ha valaki meggyógyult és ezért élvez védettséget, a fertőzöttség végétől fél éven át tart a védettség. Ha valaki tudta nélkül esett át rajta, de laboratóriumi vizsgálat igazolja az antitestek meglétét, négy hónapig érvényes a dokumentum.

10:47 NEM RANGSOROLNAK A BETEGEK KÖZÖTT

A miniszter beszámolt róla, hogy nem rangsorolnak a kórházakban a betegek között, és kifejtette, hogy a legrosszabb vakcina is jobb, mint maga a betegség.

10:54 SZERETNÉNEK EGY OLYAN ADATBÁZIST ELŐÁLLÍTANI, AMELYBEN SZEREPEL, MENNYIEN VANNAK INTENZÍV OSZTÁLYON

Gulyás Gergely nem tartja szerencsésnek, hogy tévétársaságok járványügyi osztályokon forgassanak, de beszélt arról is, hogy megpróbálnak előállítani egy olyan adatbázist, amelyből kitűnik majd, hogy pontosan mennyien vannak intenzív osztályokon.

10:56 A KORMÁNY NEM HATÁROZTA MEG, HOGY MILYEN MASZKOT VISELJÜNK

A kormány csak a maszkviselést tette kötelezővé, viszont azt nem írta elő, hogy az milyen típusú maszk legyen. Kötelező FFP2 maszk viselésével kapcsolatos kormánydöntés előkészítése fel sem merült – árulta el Gulyás Gergely.

10:58 ÁDER JÁNOS KÍNAI VAKCINÁT KAPOTT

A miniszter közölte, hogy Áder Jánost és Orbán Viktort is kínai vakcinával oltották be, Gulyás Gergely az orosz Szputnyik vakcinából kapott.

11:02 AZ ASTRAZENECA OLTÁS MIATT GULYÁS GERGELY TUDOMÁSA SZERINT MAGYARORSZÁGON NEM HALT MEG SENKI

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az AstraZeneca oltás miatt tudomása szerint az országban nem halt meg senki. Közölte, bármelyik oltás jobb a fertőzésnél. A miniszter beszámolt arról, hogy megvárják az Európai Gyógyszerügynökség délutáni álláspontját a vakcináról, de például a WHO továbbra is oltásra ajánlja az AstraZenecát.

11:05 A ROMÁK KÖRÉBEN NAGYOBB AZ OLTÁS ELUTASÍTÁSA

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a romák körében vélhetően magasabb az oltás elutasítottsága és növelni kellene a regisztráltak és a beoltottak számát.

11:07 A KATASZTRÓFAVÉDELEMNEK MEGVAN A TERVE ARRA, HA 20 EZER FÖLÉ KERÜLNE A KÓRHÁZBAN ÁPOLTAK SZÁMA

Matematikusok szerint még a harmadik hullám csúcsán sem valószínű, hogy 14-15 ezernél több lenne a kórházban ápoltak száma, de a katasztrófavédelemnek húszezer fő feletti kezeltre vonatkozó tervei is vannak – mondta el Gulyás Gergely.

11:10 MIÉRT LÁTHATÓ KÜLÖNBSÉG A BEÉRKEZETT ÉS AZ ELÉRHETŐ VAKCINÁK MENNYISÉGE KÖZÖTT?

A miniszter tájékoztatott, hogy különbség azért van, mert a felszabadított vakcinákat számolja hivatalosan a kormány, és bár több adag érkezik be, ám ezek befogadását, ellenőrzését kell először hivatalosan megtenni és csak ezután számíthatják be a nálunk elérhető vakcinák mennyiségébe.

11:14 MINDEN HÁZIORVOS KÖTELES AZ ENGEDÉLYEZETT VAKCINÁK ELOLTÁSÁRA

Ha a szakhatóságok engedélyeznek egy vakcinát Magyarországon, akkor kötelező minden háziorvos számára, számolt be róla Gulyás Gergely.

11:20 A KORMÁNYINFÓ VÉGET ÉRT

Befejeződött Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter e heti tájékoztatója.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb