Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: „Magyar játékvezetőként a Tokiói Olimpián részt venni abszolút történelmi pillanat” – vallja a szegedi Tóth Cecília

A koronavírus járvány ellenére egyre biztosabbá válik, hogy a tavaly elhalasztott Tokiói Olimpia idén nyáron megrendezésre kerül. Az ötkarikás játékokra már 2020-ban kihirdették azoknak a sípmestereknek a névsorát, akik meghívást kaptak a rendezvényre. A szegedi Tóth Cecília játékvezető, a női NB-1 – es kosárlabdacsapat egykori alapembere már akkor kézhez vehette az olimpiai küldést, azonban, a járványhelyzet közbeszólt és a rangos sporteseményből nem lett semmi. Szerencsére úgy néz ki, egy év halasztás után megrendezésre kerülhet a világ legnagyobb sporteseménye, amire Cili játékvezetőként ismét meghívást kapott. Az olimpiai előkészületekről a szegedi sportolóval beszélgettünk.

Sz365: Hogyan érintett tavaly, hogy elmarad az olimpia?

T.C.: Tavaly márciusban érkezett meg a 2020-as évre az olimpiai küldés. Pont az utolsó mérkőzést fújtam a férfi bajnokságban, zárt kapuk mögött és akkor már azért lehetett tudni, hogy a közelében sem vagyunk a járvány végének, ez még csak a kezdet. Így nem mondhatom azt, hogy felhőtlen volt az örömöm, mert azért ott lebegett a levegőben, hogy valószínű, nem lesz olimpia. Ezért nem tudtam 100%-osan átadni magam az élménynek és befogadni ezt a küldést. Természetesen már akkor hatalmas megtiszteltetésként éltem meg a felkérést, hiszen Magyarországot képviselhettem volna az olimpián. Ez nagyon nagy dolog volt számomra, viszont ott volt a kérdőjel a fejemben, hogy egyáltalán megvalósulhat – e valamikor, vagy továbbra is csak egy álom marad az olimpiai játékokra való kijutás.

Sz365: Eltelt egy év, és most már biztosabbnak tűnnek az ötkarikás játékok, izgulsz?

T.C.: Most már azt mondták, biztos, hogy lesz olimpia, úgyhogy sokkal izgatottabb vagyok, mint tavaly. Nagyon várom már, viszont próbálok még nem erre fókuszálni, hiszen mégis 4 hónap van még az olimpiáig hátra, és addig még nagyon sok feladat vár ránk. Igyekszem mindig a jelenben lenni, és csak arra fókuszálni, de már elkezdődött a szervezés. Már a repülőjegyeket intézi a Nemzetközi Szövetség, illetve az Olimpiai Bizottsággal is felvettem a kapcsolatot, de azért a mindennapi életben még próbálom kizárni ezt a gondolatot a fejemből, és csak a jelenre koncentrálni.

Fotó: wbasket.hu

Sz365: Hogyan készülsz játékvezetőként az olimpiára?

T.C.: Minden tornára, minden mérkőzésre külön készülünk. Az olimpiával kapcsolatban létezik egy olyan elvárás a Nemzetközi Szövetség részéről, hogy több tornán vegyünk részt hozzá, amit nyilván ők fognak végig koordinálni. A tornákon ugyanarra a szintre próbálják hozni az adott olimpiai kerettagú játékvezetőket, tehát biztos lesznek képzéseink, online, illetve az adott tornákon belül is, amiben arra törekszenek, hogy az olimpiára készülő 12 játékvezető pontosan ugyanazokat a kritériumokat, alapelveket képviselje, amit a Szövetség elvár tőlük.

Sz365: Tudsz már részleteket az olimpiai feladataidról, mikor, hol, és milyen mérkőzésen fújod a sípot?

T.C.: Erről egyelőre még semmi információnk nincs. Most az első körben, mikor megérkezett a küldés, kaptunk egy 33 oldalas útmutatót, ahol le van írva, hogy pontosan mire számíthatunk. Ebben leginkább a koronavírus miatt hozott szabályokról tájékoztattak – a maszkviselésről, és a távolságtartásról – minket. Április végére ígérték egy bővített verzióját ennek a dokumentumnak, amely tartalmazza, hogy pontosan, hogyan zajlik majd a kiutazás. Jelenleg annyit tudunk, hogy mettől meddig kell ott lenni, mint játékvezető, de az, hogy milyen mérkőzések lesznek, még azért sem látható előre, mert még kettő olimpiai kvalifikációs torna is várat magára, tehát még az is nyitott kérdés, milyen országok lesznek kint az ötkarikás játékokon.

fotó: www.bball1.hu

Sz365: Laikus szemmel a játékvezetői poszt inkább egy férfias szakmának tűnik, mennyire általános, hogy nők kerülnek ebbe a pozícióba?

T.C.: Hála az égnek az 5×5 -ös és a 3×3-as szakágban is törekszik a nemzetközi és a hazai Szövetség arra, hogy minél több női játékvezető legyen. Most is úgy megyünk Tokióba, hogy a 12 játékvezetőből pont a fele, hatan leszünk nők, így a nemek aránya teljesen megoszlik az ötkarikás játékokon. A Szövetségnek az a víziója, hogy teljesen mindegy, milyen nemű játékvezető áll a pályán, mindenkinek ugyanazt a feladatot kell végrehajtania attól függetlenül, melyik világrészről, vagy országból jött, milyen erős bajnokságból, és függetlenül attól, hány éves. Teljesen mindegy, milyen neműek vagyunk, de nagyon törekszenek arra, hogy egyre több női játékvezető legyen és erre különböző programokat is meghirdettek már.

Sz365: Mit jelent számodra az olimpiára való kijutás?

T.C.: Először is ez egy nagyon nagy felelősség. Magyar játékvezetőként olimpián részt venni abszolút történelmi pillanat, főleg, hogy a 3×3 most Tokióban fog debütálni, úgyhogy valahol történelmet írunk mindannyian, és ennek a ténye önmagában már nagyon nagy kihívás. Azt hiszem, amikor közelítünk a rajthoz, akkor fog elindulni bennem az a drukk, hogy tényleg az olimpiára megyek, és az országomat fogom képviselni. Ez hatalmas felelősség és nyomás, viszont úgy gondolom, hogy mindezt közben meg is kellene élni, mert ez egy életre szóló emlék, egy élmény lesz számomra.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: micro step
'Fel a tetejéhez' gomb