Mindenmás

Napi pakk: hűvös, esős idővel startol a hétvége Szegeden, ma kezdődik a csillagászati tavasz

Végre szombat, itt a hétvége! Noha időnként kisüt felettünk a nap, ma sem szabadulunk az esernyőtől, továbbra is eső tarkítja Szeged egét. Ma van a tavaszi napéjegyenlőség, ami egyben jelzi a csillagászati tavasz kezdetét. Sajnos, ahogy a példa mutatja, ez nem feltétlenül esik egybe a tényleges tavasz első napjával. 45 éve született meg Chester Bennington, a Linkin Park frontembere, 26 éve pedig ezen a napon Japán partjainál legalább 6000 éves tenger alatti piramisokat fedeztek fel. Dőlj hátra, pihend ki a hét fáradalmait, és tarts a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Klaudia, Irma, Alexandra, Mór, Hubert, és Csák nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 294 éve ezen a napon halt meg Sir Isaac Newton, angol fizikus matematikus és csillagász, a gravitáció és a tömegvonzás felismerője.
  • 127 éve hunyt el Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő, aki a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt.
  • Ma van a tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati tavasz kezdete. Ezen a napon a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesek a föld forgástengelyére, éppen keleten kel, és nyugaton nyugszik, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlőek.  
Isaac Newton, Fotó: konica.al
  • 105 éve ezen a napon tette közzé Albert Einstein általános relativitáselméletét.
  • Ma 68 éves Csányi Sándor közgazdász, bankár, üzletember. 2011. óta Magyarország leggazdagabb és 2014. óta a második legbefolyásosabb személye.
Csányi Sándor, fotó: index.hu
  • 65 éves Vavyan Fable (Molnár Éva) írónő (Halkirálynő-sorozat, Tündértánc I-II., Holt volt, holt nem volt…, Ponyvamesék) 
  • 25 éve közölték a tényt, hogy a kergemarhakórt elkaphatja az ember is.
  • 45 éve született meg Chester Bennington amerikai énekes, a Linkin Park és a Dead by Sunrise frontembere, aki 41 éves korában öngyilkos lett.
  • 26 éve Japán partjainál egy sportbúvár tenger alatti piramisokat fedezett fel. A Yonaguni sziget partjainál, nagyjából 30 méteres mélységben található építményekről teljes bizonyossággal állítható, hogy nem természeti jelenségek, emberi munkával készültek. A legnagyobb nagyjából 73 méter hosszú, 25 méter széles és 13 méter magas. A szobrok vagy épületek a tudósok szerint legalább 6000 évesek.

KITART MA IS A HIDEGFRONT SZEGEDEN

Tovább dübörög a hidegfront Szeged felett. Nem ússzuk meg a mai napot sem eső nélkül, némi napsütésre ugyan számíthatunk a Napfény városában, de azért tartsd magadon a kabátod, mert a hajnali -2 fokot követően napközben mindössze 7 fok körül alakul a hőmérséklet.

ELMARAD A BÁRKA KÉZMŰVESKIKÖTŐ EZEN A HÉTVÉGÉN

Rájár a rúd a szegedi rendezvényszervezőkre, az áldatlan helyzet ékes példája a papírforma szerint most hétvégére tervezett Bárka Kézműveskikötő. A tavaly ősszel és karácsonykor is nagy sikert aratott vásárt most hétvégén reboot-olták volna, azonban a járványhelyzet miatt a szervezők kénytelenek voltak halasztani az időpontot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb