- Hirdetés -
Mindenmás

Kiderült, melyek az ország legboldogabb városai, sajnos Szeged nem szerepel közöttük

A boldogság világnapja alkalmából a Jobb Veled a Világ Alapítvány által készített felmérés szerint sajnos se Szeged, se más Csongrád – Csanád megyei település nem szerepel az ország legboldogabb városainak listáján.

A kutatás szerint Szombathely Magyarország legboldogabb városa, a második helyen Nyíregyháza áll. A közlemény szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professzor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve 2020. április 1. és a 2021. március 15. között végzett felmérést, amely alapján összeállították a 2020-21-es Boldogságtérképet.


- Hirdetés -

SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN ÁTLAGOSAN BOLDOGOK AZ EMBEREK

A térkép alapján úgy tűnik, hogy Szegeden és környékén átlagosan boldogok az emberek, ami nem is olyan rossz, nálunk csak Pest, Vas és Bács – Kiskun megyékben boldogabbak. A főbb eredmények szerint a magyar lakosság boldogságszintje a 2019-ben mért értékekhez képest minimálisan csökkent, de régiónként, megyénként és megyeszékhelyenként eltérően alakul. A Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon szignifikánsan csökkent a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon viszont nőtt. Megyék szintjén Hajdú-Bihar, Békés és Somogy megyében csökkent a boldogságszint, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében nőtt. A megyeszékhelyek közül Szombathely lett Magyarország legboldogabb városa, a második helyre Nyíregyháza került. Debrecenben, Győrben és Tatabányán csökkent, Budapesten szignifikánsan nőtt a boldogságszint.

Fotó: boldogsagprogram.hu

A NŐK JÓLLÉTSZINTJE MAGASABB A FÉRFIAKÉNÁL

Mint ismertették, a nők jóllétszintje magasabb, életkor szerint a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje emelkedett, a 65 év felettieké és a 18-25 éveseké azonban csökkent. Az egyedülállók és a kapcsolatban lévők boldogtalanabbak, a házasok boldogabbak, mint korábban. A gyermekes családokban a testi-fizikai állapot megítélése romlott, a pozitív élmények aránya viszont nőtt a három vagy több gyermeket nevelőknél.

Fotó: boldogsagprogram.hu

A FELMÉRÉSBEN A COVID HELYZET MIATT A JÓLLÉTSZINT ÉRTÉKEK SZÓRÓDÁSA NAGYOBB

A kutatásból kiderült az is, hogy a mostani felmérésben a jóllétszint értékek szóródása nagyobb. Ez azért lehet, mert a magyar lakosság csaknem egyharmada eredményesen küzdött meg a járványhelyzet okozta nehézségekkel. A lakosság szintén harmadánál ugyanakkor jelentős boldogságszint-csökkenésre utaló válaszokat regisztráltak – írták. A tesztet kitöltők mintegy 35 százaléka a globális boldogságszint fenntartásáról és növekedéséről számolt be. A kitöltők szintén 35 százaléka viszont a mentális állapotszintjének, az érzelmi, szociális, pszichológiai és spirituális jóllétnek romlását jelezte – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI/boldogsagprogram.hu


- Hirdetés -

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb