Mindenmás

Éveken keresztül nem fizette be az áfát – több mint 60 millió forintos kárt okozott

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival és társával szemben, akik két éven keresztül, több mint 60 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A VÁDLOTT A SZÁMLÁI NAGY RÉSZÉT NEM KÖNYVELTE LE BEVALLÁSAIBAN – 62 MILLIÓ FORINT VAGYONI HÁTRÁNYT OKOZOTT

A vádirat szerint az egyik vádlott több szegedi székhelyű gazdasági társaságot is vezetett, részben egymást váltva. A gazdasági társaságok jellemzően építőipari tevékenységet folytattak, és a gazdasági eseményekről számlákat is kiállítottak. A férfi azonban annak érdekében, hogy az általános forgalmi adó adónemben fennálló bevallási és befizetési kötelezettsége alól mentesüljön, a számlák nagy részét nem könyvelte le bevallásaiban, nem tüntette fel azok adótartamát. A vádlott 2016. évtől kezdődően 2018. végéig öt gazdasági társaság képviseletében eljárva okozott mindösszesen 62 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek általános forgalmi adó adónemben.

ÜZLETSZERŰEN ELKÖVETETT, KÜLÖNÖSEN NAGY VAGYONI HÁTRÁNYT OKOZÓ KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS BŰNTETTE MIATT KELL FELELNIE

A főügyészség vádat emelt egy másik férfival szemben is, aki az ötből az egyik gazdasági társaság vezetését vállalta el névlegesen a vádlott kérésére, és nyújtott ezzel segítséget a bűncselekmény elkövetéséhez, mintegy 2 millió forint értékben. A főügyészség a gazdasági társaságokat ténylegesen vezető férfival szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat. A társával szemben a vád nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette. A korábbi elítélései kapcsán visszaeső férfi és társa bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Forrás: ugyeszseg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb