Mindenmás

Napi pakk: szeles, de napos időnk lesz, egy percre megáll a közösségi közlekedés Szegeden

Bár a szél továbbra is kitartóan fújni fog Szegeden, ma végre sütkérezhetünk egy kicsit a napon. Városunk ma egy perces csenddel emlékezik meg a koronavírus-járvány áldozatairól, ezért egy percre megáll a közösségi közlekedés. Ma van Joseph Barbera születésnapja, aki társával, William Hannával megalkotta a Frédi és Bénit, valamint a Tom és Jerryt, és ma született Harry Houdini világhírű szabaduló művész. Kortyolj egyet a kávédból és tarts velünk a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Karina, Gábor, Ella, Katalin, Gabriella, és Simeon nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 147 éve, 1874 -ben Budapesten megszületett Harry Houdini mágus és szabaduló művész. Számai oly nehezek voltak, hogy sokszor csupán pillanatokon múlt az élete, de szívesen vállalta a veszélyt. Titokzatos szabadulóképességét részben hatalmas fizikai erejének, rugalmasságának és hajlékonyságának, részben a zárak, csomók és egyéb szerkezetek felnyitásában szerzett különleges jártasságának köszönhette.
  • 177 éve, 1844 -ben ezen a napon született meg Arany László népmesegyűjtő, költő, Arany János fia. Legjelentősebb műve: A délibábok hőse című verses regény. Ismert költeménye: A hunok harca és a Tűnődés.
  • 110 éve, 1911-ben megszületett Joseph Barbera amerikai rajzfilmkészítő. Társával, a szintén világhíres William Hannával 1957-ben alapították meg közös stúdiójukat, a Hanna-Barberát, melynek számos rajzfilm-klasszikust köszönhet a világ. Legismertebb, leghíresebb alkotásaik Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki, Tom és Jerry, Foxi Maxi, Maci Laci, Jetson család, Scooby-Doo, Hupikék törpikék, és a Flúgos futam.
  • Ma van a tuberkulózis (tbc) elleni küzdelem világnapja. A WHO kezdeményezésére 55 éve, 1966 óta tartjuk ezen a napon a megemlékezést, annak tiszteletére, hogy Koch Róbert 1882. március 24-én ismertette a TBC kórokozójának, a Koch-bacillusnak a felfedezését. 
  • 47 éve, 1974 -ben a Mariner–10 űrhajó elsőként közelítette meg a Merkúr bolygót.
Fotó: collectspace.com
  • 12 éve ezen a napon indult el második útjára a Nemzetközi Űrállomásra a magyar származású űrturista, Charles Simonyi, aki ifj. Simonyi Károlyként született, a Microsoft cég egyik vezetője. Édesapja a Kossuth-díjas Dr. Simonyi Károly egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Elméleti Villamosság Tanszékének vezetője volt.

SZELES, DE NAPSÜTÉSES IDŐ KÖSZÖNT MA RÁNK SZEGEDEN

Csak nem tágít a szeles idő városunkból, ma is lesz részünk benne bőven. Egész nap felhős lesz az ég felettünk, viszont jó hír, hogy mindezek ellenére a nap is kisüt Szegeden.

MA MEGÁLL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, VÁROSUNK EGY PERC NÉMASÁGGAL EMLÉKEZIK MEG A KORONAVÍRUS – JÁRVÁNY ÁLDOZATAIRÓL

Egy perc csenddel, Budapest és Szeged is csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és ma egy perc némasággal emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit.

HUSZONNÉGY ÓRÁS FOKOZOTT VASÚTI ELLENŐRZÉSRE SZÁMÍTHATNAK MA A VONATTAL UTAZÓK

Szerda reggeltől csütörtök reggelig fokozott vasúti ellenőrzést végeznek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb