Mindenmás

Vakcinaláz dúl a dark weben is, tele a világháló hamis igazolványokkal és oltásokkal

Szinte minden koronavírus elleni vakcina kapható az ellenőrizhetetlen interneten, a hamis vakcinaigazolványról már nem is beszélve – olvasható a HVG oldalán. Mint írják, 1000 dollár egy oltás, míg 200 dollárba kerül egy vakcinaigazolvány.

Erről egyébként a Check Point Software kiberbiztonsági cég szóvivője számolt be a CNN tudósítójának. Mint mondják, a negatív teszt 25 dollár, de van akció is: “Vegyél kettőt, a harmadik ingyen van!” – így reklámozzák a negatív Covid-tesztet az ellenőrizhetetlen világhálón.

AZ IGAZOLVÁNY HAMIS, A VAKCINÁKRÓL NEM TUDNI

A cég friss jelentése szerint 300 százalékkal nőttek meg a vakcinahirdetések a dark weben. A szóvivő elmondta, hogy nem lehet megállapítani: hamisítványok-e a védőoltások, de legálisnak tűnnek. Az igazolványok biztos, hogy hamisítványok, hiszen a vevő maga adja meg az adatait, ezek alapján olyan dokumentum születik, amely hasonlít az eredetire. Az igazolványokat különösen azok keresik, akiknek sürgősen repülőgépre kell szállniuk, és a repülőtéren ragaszkodnak a védőoltást igazoló dokumentumhoz. A kiberbiztonsági cég szóvivője elmondta, hogy szerinte a hamis vakcinaigazolványokat “ezer, sőt tízezer számra előállíthatják a piaci kereslettől függően”.

NINCS MEGÁLLÁS

Az illegális kereskedelem és a vakcinaigazolványok hamisítása a jövőben még inkább folytatódni fog, mert “sok országban nem könnyű vakcinához jutni. Az emberek viszont már nagyon belefáradtak a lezárásokba. Így aztán, ha könnyen hozzá lehet jutni hamis igazolványhoz, amellyel szabadon mozoghatnak, akkor egész illegális piac bontakozik ki ebből” – nyilatkozta a CNN-nek Michela Menting, az ABI Research kiberbiztonsági szakértője.

Forrás: HVG

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb