Mindenmás

Egyre több külföldi érkezik Szerbiába, hogy ingyenesen jusson valamely koronavírus elleni védőoltáshoz

Egyre több külföldi érkezik Szerbiába, hogy ingyenesen jusson valamely koronavírus elleni védőoltáshoz. A kormány erre a célra létrehozott internetes oldalán is lehet regisztrálni a védőoltásra, mindössze az útlevélszámra van szükség – írja a Szabad Magyar Szó.

A portál arról is ír, hogy Szerbiában január elejétől lehet regisztrálni a védőoltásra. Az online regisztráció mindössze néhány percet vesz igénybe, és a regisztráló azt is kiválaszthatja, hogy az országban engedélyezett védőoltások közül melyiket kívánja megkapni. Eddig az orosz Szputnyik V vakcinát, valamint a kínai Sinopharm, a német-amerikai Pfizer/BioNTech, valamint a brit-svéd AstraZeneca védőoltása érhető el, a regisztrációkor az amerikai Moderna oltását is be lehet jelölni, az azonban még nem hozzáférhető Szerbiában.

TÖBBSZÖR IS ELŐFORDULT, HOGY REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL VETTÉK FEL AZ OLTÁST

A hivatalos oltási stratégia szerint előbb azokat a szerb állampolgárok oltják be, akik regisztráltak, és valamilyen súlyos betegségben szenvednek, majd az egészséges szerb állampolgárokat, végül a külföldieket. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy amikor nem érkezik elegendő védőoltás valamely gyártótól, akkor előrébb kerülnek azok, akik más gyártók oltóanyagát jelölték be, vagy regisztráció nélkül is felvennék valamely vakcinát. Így az utóbbi hetekben többször is előfordult, hogy regisztráció nélkül vehették fel a Sinopharm vagy az AstraZeneca védőoltását azok, akik megjelentek a kijelölt oltópontokon. Sajtóbeszámolók szerint így már több ezer külföldit oltottak be Szerbiában. A legtöbben a környező országokból, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Albániából érkeztek. Újvidéken a hétvégén a Novi Sad Egészségházban az AstraZeneka vakcinájával oltják azokat, akik nem igényelték online, vagy telefonon az oltóanyagot, amelyre külföldi állampolgárok is jelentkezhetnek.

MINDEKÖZBEN SZERBIA IS SZIGORÍTOTT

Döntött a szerbiai válságstáb: nincs lazítás, a jelenlegi intézkedések érvényben maradnak, a vendéglők továbbra sem nyithatnak ki. A határátlépésen viszont szigorítanak, vagyis kötelező a PCR-teszt, vagy az oltási igazolás a szerbiai és a külföldi állampolgároknak egyaránt, viszont Pásztor István, a VMSZ elnöke a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy az új járványügyi szabályok nem hoznak semmilyen változást a szerb-magyar határ átjárhatóságával kapcsolatban, vagyis minden marad a megszokott keretek között.

Forrás: Szabad Magyar Szó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb