- Hirdetés -
Közélet

Rusvai Miklós: a következő napokban tetőzhet a járvány

A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma – mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap, majd hozzátette, az egyetlen kiút a járványhelyzetből a nyájimmunitás minél előbbi elérése.


- Hirdetés -

MÁS JÁRVÁNYOKNÁL IS MEGFIGYELHETŐ, HOGY A VÍRUSMUTÁNSOK ERŐSEBBEK AZ EREDETI VÍRUSNÁL


- Hirdetés -

A víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte, hogy “jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk”. Kitért arra is, hogy a jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, és januárban elterjedt. Február óta ez a brit variáns vált a dominánssá. Beszélt arról is: más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírusnál.

“HA ILYEN ÜTEMBEN HALADNAK AZ OLTÁSOK, VALÓBAN SZABAD NYARUNK LEHET”

Felhívta a figyelmet arra is: az immunizáltság – fertőzöttség vagy oltás révén – a betegség súlyos lefolyásától véd meg. Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust. Rusvai Miklós szerint az egyetlen kiút a járványhelyzetből a nyájimmunitás minél előbbi elérése. A víruskutató véleménye szerint ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban “szabad nyarunk lehet”.

Forrás: MTI


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb